Kaleiçi Mahallesi, Ozanlar Sokakta bulunan 2 katlı kahve, halk ozanı Murat Çobanoğlu'nun 26 Mart 2005 tarihinde vefatının ardından varisleri tarafından satıldı. Ramazan aylarından iftar ile sahur arasında halk ozanlarının katıldığı programların yapıldığı ünlü 'Çobanoğlu Gazinosu' birkaç kez el değiştirdikten sonra 8 yıldır Alihan Dağ tarafından işletiliyordu. Aşık Murat Çobanoğlu'nun adı ile tanınan kahve, işletme sahibi tarafından satılığa çıkarıldı.

İşletme sahibi Alihan Dağ, iş yapamadığı için işyerini satışa çıkardığını belirterek şunları söyledi: "Öncelerde bu yöre çok kalabalıktı. Sonralarda Atatürk, Bayrampaşa, Kaleiçi Mahalleleri kentsel dönüşüm nedeniyle yıkıldı ve TOKİ'ye taşındı. Şimdilerde insanlar buraya nadiren uğruyor. Eskilerde Ramazan ayında sahura kadar insanlar burada olur, oturacak yer bulunmazdı. Aşıklar çalar söyler onlar dinlerlerdi. Şimdilerde o kültür de öldü. Aşıklarımız sahipsiz kaldı. Kendi aralarında da ayrıştılar. Bu mekanı Güven Bekirhan'dan aldım. Ondan önce ise bu mekan rahmetli Murat Çobanoğlu'nun idi. Ben işin açıkçası buranın yıkılıp yok olmasını istemiyorum. Sahip çıkılsın, korunsun istiyorum. Ben gücüm yettiğince devam ettim ama artık iş yapamadığım için satmak zorundayım."

'BAKANLIK KORUMA ALTINA ALSIN'

'Aşıklar okulu', 'Çobanoğlu Gazinosu'nun kapısına 'satılık' tabelasının asılmasından etkilendiğini belirten yazar İsa Yılmaz, ise şunları dile getirdi: "Burası aşıklık geleneğinin bir okuludur. Çünkü burada çok büyük aşıklar yetişmiş, burada televizyon, bilgisayar ve internetin olmadığı yıllarda geceler boyunca insanlar gelmişler kültür ve medeniyeti öğrenmişler. El değiştirmeler sonucu, birçok özelliğini yitirdi. Büyük bir kültürel mirasın yok olması anlamına geliyor. Aşık Şenlik'in devamı olan Murat Çobanoğlu gibi aşıklar burayı bir mesken olarak seçmişler. Hatta Çobanoğlu, Almanya’da verdiği konserlerden elde ettiği bütün parayı getirip buraya yatırmış. Burası aşıkların okulu olmuş. Burada kültürün medeniyetini devam ettirmişler. Murat Çobanoğlu vefat ettikten korunamadı. Bu mirasın yok olmaması için buranın tescillenip Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınması, restore edilmesi gerekiyor" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr