Türkiye-ABD ilişkileri 15 Temmuz sonrası Fethullah Gülen'in iadesi konusunda gergin bir sürece girmişti. Çin'deki G20 toplantısı sonrası Erdoğan'la birlikte açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama "Adalet Departmanı ve benim ulusal güvenlik takımım, bu tür aktiviteleri gerçekleştirenlerin yargı önüne çıkması için nasıl bir yol izleyeceğimizi belirlemek üzere, Türk yetkililerle işbirliği yapmaya devam edecek" dedi.

Gülen'in darbe girişiminden sorumlu olduğunun somut bir şekilde kanıtlanmasını talep eden ABD karşısında Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ABD'ye daha fazla kanıtın sunalacağını, adalet ve içişleri bakanlığından yetkililerin danışmanlık için yollanacağını' söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilişkilerin kesilmesinin ABD açısından 'tercih edilmeyecek bir seçenek' olduğunu belirten CNN, 'Türkiye'nin IŞİD, Irak ve Suriye konularında ABD'nin gözden çıkaramayacağı derecede kritik bir rolü olduğunu' söyledi.

Başkan Obama da daha önce 'Türkiye'nin güçlü bir NATO müttefiki olduğunu' belirtmişti. Aynı zamanda , Türkiye'de yaşanan siyasi kriz durumu hakkında "Türk halkını destekliyoruz ama herhangi bir iyi arkadaşın yapacağı gibi, eğer kendi çıkarlarını veya bizimle olan ilişkilerini zedeleyecek bir adım atarlarsa onları uyarırız" demişti.

Erdoğan ile Obama'dan 15 Temmuz sonrası yüz yüze ilk görüşme

Erdoğan konuştu, Mehmet Şimşek uyudu

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr