Cizre’de sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar 14 Aralık’tan bu yana sürüyor. Cudi mahallesinde yoğun silah sesleri duyulurken, tankların ise sürekli çevreye atış yaptığı belirtiliyor. Cudi mahallesi Bostancı sokak 23 numarada bir evin bodrumunda 23 ocaktan beri yardım bekleyen 30 kişiden 7’si yaşamını yitirirken, 16 yaralı ve bitkin durumda olduğu belirtilen 9 kişi ise 15 gündür yardım bekliyor. Cizre’de bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, “Bostancı sokakta yardım bekleyen yaralılardan 9 gündür haber alamıyoruz. Bir kısmını veya tamamının yaşamını yitirmiş olmasından endişe ediyoruz. Dün ajanslardan bölgeye ambulans gönderildiği, gelmeleri için anons yapıldığına dair görüntüler yayınlattılar. Ambulansın anons yaptığı yer Nusaybin caddesinde yaralıların bulunduğu eve 600-700 metre mesafede. Yerle bir edilmiş bir binada 14 gündür bekleyen insanlara 600-700 metreden anons edip gelin diyorlar. Depremde enkaz altında kalan insanlara böyle mi yaptılar? Bu alaycı, hakir gören bir yaklaşım. Öte yandan diğer evde 9 insanın yanarak yaşamını yitirdiğini ileri sürüyor evde bulunanlar tarafından. O görüntüler yayınlandığı saatlerde ev yanıyordu. Evden dışarı çıkan 16 yaşındaki A.G’nin keskin nişancılar tarafından vurularak öldürüldüğü belirtiliyor. Hem gel diye anons yapıyorsun hem çıkan vuruluyor. Ayrıca etrafta zırhlı araçların her tarafı tuttuğu görülüyor.Orada devlet dışında kimse yok” dedi.

 

Fırın ve marketler de kapattılar

Vatandaşların mağdur olmaması için Dicle ve Şah mahallelerinde 08.00 -12.00 arasında yarım gün açık tutulan market ve fırınların da dün Kaymakamlık tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden keyfi olarak kapatıldığını söyleyen Sarıyıldız, ekmek ve gıda almak için sokağa çıkan insanlara yaşlı, kadın, çocuk demeden hükümet konağına götürülerek para cezası eksildiğini söyledi.

 

Sağlıkçıların ambulanslarına el koydular

TTB ve Ses üyesi sağlıkçılar ise yaralıları ulaşmak için 9 gündür girişimlerini sürdürüyor. Cizre’ye gitmek için dün bir kez daha yola çıkan sağlık emekçilerinin ambulansına Midyat girişinde sağlık sigortası yapılmadığı gerekçesiyle el konuldu. Sigortanın yenilendiğini ancak sistemde görünmediğini ifade eden TTB üyesi Halis Yerlikaya, “ biz gönüllü barış sağlıkçılarıyız. Temel talebimiz Cizre’deki yaralılara için bir sağlık koridorunun açılması. Ne oldukları, kim oldukları, ne yaptıklarından bağımsız olarak biz sağlık gereksinimi olan bu insanlara ilk müdahaleyi yaparak hastaneye ulaştırmak istiyoruz. Her seferinde engelleniyoruz. Ambulansa sağlık sigortasının yapılmadığı gerekçesiyle el konuldu. Oysa sigorta yapılmıştı.Ancak güvenlik güçleri zaten ‘biz sizi tanıyoruz, geçmenize izin vermeyeceğiz’ diyerek engelleyeceklerini belirttiler. Savaşın son bulmasını istiyoruz. Yaşatmak için varız. Cenevre sözleşmesine göre savaş koşullarında bile sağlıkçılar görevini yapar. Günlerdir, ‘birilerinden talimat alıyorlar’ diye hedef gösteriliyoruz. Talimat aldığımız tek yer meslek etiği ve hipokrat yeminidir. Bu insanlık dramının son bulmasını istiyoruz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr