Cizre’de son yasak ilan edilmeden hemen önce öğretmenlere benzer bir mesaj gönderilmiş, batıdan gelen öğretmenler ilçeyi terk etmişti. Bu arada Şırnak İl Özel İdaresi’ne ait açların, Cizre’ye getirildiği, ilçedeki çatışmalardan kaynaklanan yıkımı temizlemeye başladığı belirtildi.

Şırnak’ın Cizre ve İdil ilçelerindeki öğretmenlere, önceki gece yarısı gönderilen bir mesajla, başka illerde bir haftalık seminere gidecekleri tebliğ edildi. Kimi öğretmene Erzurum, kimine Malatya, kimine de Aydın gibi bölgenin dışındaki illere gideceğine dair mesajlar gönderildi. Mesajlarda, öğretmenlerin bir haftalık meslek içi eğitim seminerine katılacakları bildirildi. İkinci yarıyılın başlamasına bir gün kala gönderilen mesajda “08-12 Şubat 2016 tarihleri arasında … ili, … okulunda düzenlenecek olan Öğretmenlik Uygulamaları Seminerine katılmanız önem arz etmektedir” deniliyor. Mesajı alan öğretmenlerden, yabancı olanların ilçeye gelmeyip verilen adrese gittikleri kaydediliyor.

Mesaj, Cizre’de yasağın en fazla bir hafta içinde kalkacağı gibi değerlendirilirken, bu kez İdil’de yasak uygulanacağı öngörülüyor. İdil’de günlerdir sokağa çıkma yasağı ilan edileceği konuşuluyor. İlçede halkın çok büyük bir ölümü evlerini terk edip, başka yerlere geçici olarak göç etmiş durumda. Hendek ve barikat kurulan mahallelerdeki kimi okullardan zaman zaman PKK marşlarının dinletildiği, hendek bulunmayan mahallelerde, özel harekatçıların yerleştiği yazı okullarda ise Mehter Marşı çalındığı da kaydediliyor. İlçeye son birkaç gün içerisinde çok sayıda takviye ekibin gelip, okullara yerleştikleri, beraberlerinde de

Bu arada Cizre’de yasağın kısa süre içinde kalkabileceği olasılığını güçlendiren bazı gelişmeler de yaşanıyor. Edinilen bilgiye göre Şırnak İl Özel İdaresi ve bölgedeki diğer kentlerdeki kamu kuruluşlarından, ilçeye iş makineleri ve kamyon istendiği bildiriliyor. Gelen araçların, çatışmalar nedeniyle yerle bir olan sokaklardaki molozları temizleyeceği belirtiliyor. Temizliğin ardından da yasağın kaldırılacağı dile getiriliyor.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr