Darbe girişimi ve artan terör olayları Türk inşaat şirketlerinin dünyanın önde gelen emlak fuarlarından biri olan Cityscape Dubai 2016’ya katılımını ciddi oranda düşürdü. Önceki yıllarda sıcak satış yapmak için fuara katılan Türk firmalarının bu yılki temel amacı ise Türkiye algısını düzeltmek ve işlerin yolunda gittiğini anlatmak.

Önceki yıllarda Türk firmalarının akın ettiği fuara 15 Temmuz darbe girişiminin de etkisiyle katılımcı sayısında şok düşüş yaşandı.

2015’te 61 Türk firmasının katıldığı Cityscape Dubai 2016’ya bu yıl 26 şirket katılıyor. Daha önce şirketlerin yanı sıra hükümet üyelerinin de katıldığı fuara bu yıl devlet desteği de yok.

Dünyanın önde gelen emlak fuarlarından Cityscape Dubai 2016 kapılarını açtı. 8 Eylül’e kadar açık olacak ve 272 Uluslararası firmanın katıldığı fuarı 45 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor.

2014’ün gerisine düştü

Geçen yıl, 2015’te Dubai Cityscape emlak fuarına Türkiye’den 61 firma katılmış ve firmalarıyla 4 bin 200 metrekare stand alanına sahip olan Türkiye’ye “En Büyük Uluslararası Katılımı Gerçekleştiren Ülke” unvanı verilmişti. Türkiye, 2015’te katılımcı firma sayısı itibarıyla İngiltere, Katar, Mısır ve Bahreyn’i geride bırakmıştı. Önceki yıl, 2014’te ise fuarda 2 bin 172 metrekare alan kiralayarak Türkiye’den katılan firma sayısı 30’du.

Cityscape Global tarafından yayımlanan katılımcı listesine göre bu yıl, Türkiye’den katılım 2014’ün de gerisine düştü. Bu yıl birçok firma da, alan kiralayıp maket ve personel taşımak yerine ‘temsilci’ düzeyinde fuara katılım göstermeyi seçti.

Siyaseten gerilim var

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ilişkilerinin iyi olmadığına vurgu yaparak, 15 Temmuz darbe girişimine BAE’nin destek verdiği yönünde haberlerin yapıldığını bu nedenle siyasi ilişkilerin bozulduğunu söyledi. Ağaoğlu, “Son dönemde ilişkilerde bir yumuşama vardı. Ama şu anda siyaseten çok sıkıntılı. Ben 3 gündür buradayım, buradaki Körfez yatırımcıları Türkiye Ortadoğu’nun kalesi diyorlar. Darbenin başarısız olmasına bizden daha çok sevinmişler. Darbe olsaydı, domino etkisiyle Ortadoğu’yu da bitirirdi diyorlar. Bizi saniyesinde götürürdü diyorlar” ifadesini kullandı.

Fuara satıştan çok Türkiye’yi tanıtmaya geldiklerini anlatan Ağaoğlu, “Dışişleri Bakanlığı’nın misyonunu üstlendik. Herkese Türkiye’yi anlatıyoruz. Buradaki yatırımcı ‘Türkiye’ye yardımcı olmamız gerekiyor’ düşüncesindeler. Yatırım yapmaya hevesliler. Ama yanlış anlaşılmanın mutlaka düzeltilmesi gerekiyor. Burada siyasilerin de devreye girmesi gerekiyor. Biz o gerilimi hissediyoruz. Siyaseten bir gerilim var. O nedenle kendimizi daha iyi anlatmamız gerekiyor. Buradaki yatırımcı da tepedekilerin ağzına bakıyor” şeklinde konuştu.

Bayraklı tanıtım

Cityscape Global’de 330 metrekarelik standında 6 proje sergileyen Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, 15 Temmuz darbe girişiminin moralleri bozduğunu belirterek, “Yabancılar Türkiye’de ne oluyor diye endişeleniyor. Bu fuara katılmadaki birinci derecede amacımız Türkiye’yi, İstanbul’u, daha iyi durumda olduğumuzu yabancı yatırımcıya anlatmak” diye konuştu. Fuar alanındaki standa bu yıl ilk kez Türk bayrağı astıklarını ifade eden Çetinsaya, “Bizim amacımız bir şey satmak değil, Türkiye’yi tanıtmak. Cemaat meselesi halledilirse Türkiye’nin önü açık. Bunların ayak bağı olduğunu düşünüyorum. 2014-2015’te yabancıya satış daha iyiydi. 2016’da azaldı” diye konuştu.

Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü İlkel, “Darbe girişimi olmasaydı İstanbul’daki projelerimizde daha çok satış yapardık” dedi.

Normalleşmeyi anlatıyoruz

Fuarda ikisi ofis biri konut olmak üzere üç projeyi tanıtmak için katıldıklarını anlatan Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, “Türkiye’deki normalleşme sürecini anlatmak istiyoruz. Ana hedef işlerin yolunda gittiğini göstermek. Yoksa satış her yerde olur. Batı’daki olumsuz algı Ortadoğu’da daha az. Ortadoğu’ya olan ihracatımız bu yılın temmuz ayında yüzde 51 oranında arttı. Bu da Türkiye’ye olan inançlarını gösteriyor” diye konuştu. Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat, İstanbul Kazlıçeşme’de, Emlak Konut GYO ortaklığında hayata geçireceği ‘Büyükyalı İstanbul’ projesini, Dubai CityScape Fuarı’nda Arap dünyası başta olmak üzere, yabancı yatırımcılara tanıttı. Büyükyalı İstanbul’da, ilk etapta 452 ünitenin lansmanının yapılması, semtte yaşamın ise 2019’da başlaması planlanıyor.

Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, Büyükyalı projesinin lansmanını 22 Eylül’de yapacaklarını belirterek, “Körfez’e ilk kez geliyoruz. Dubai’de ön talebe çıktık” dedi. 1400 üniteden oluşan projenin toplam 4.2 milyar TL yatırım değeri olduğuna işaret eden Akbalık, projede metrekare fiyatlarının 15 bin TL’den, daire fiyatlarının ise 1 milyon TL’den başladığını kaydetti. 15 Temmuz sonrası durumu da değerlendiren Akbalık, “Gayrimenkul sektörü hiçbir zaman kaybetmez. Mevcut konjonktürü yabancı için fırsat olarak değerlendiriyorum. Bu tip gelişmeler benzeri olmasa da geçmişte de yaşandı. Endişeleri var algıyla ilgili. Dışarıdaki algıyı düzeltmek için devlet ciddi yapılanma içerisinde. Bizim burada olmamız Türkiye’ye güveniyor olmamızı gösteriyor” diye konuştu.

TİM: CEO’larla tanıtım

Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yabancı yatırımcıyı ortak olarak gördüklerini ve Türkiye’ye güvenmelerini istediklerini belirterek, “Türkiye’ye yatırım açısından kısa vadeli değil orta ve uzun vadeli bakmak gerekiyor. Biz Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı ile 26 ülkeye gidip Türkiye’yi anlatıyoruz. 5 ülkeye gittik, perşembe günü İngiltere’ye, bayramdan sonra da Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan’a gideceğiz” dedi. Büyükekşi, 17 ülkede tanıtım kampanyasına da başlayacaklarını belirterek, Türkiye’deki üretimi olan yabancı firmaların üst yöneticilerin (CEO) buradaki deneyimlerini anlatacağını ve bunların yurtdışında yayımlanacağını söyledi.

Fuara katılan Türk firmaları

Artaş İnşaat, Ağaoğlu, İş GYO, Sinpaş GYO, Garanti Koza, Doğan Burda, Efekta Mimarlık, Emay İnşaat, Emlak Konut GYO, Eroğlu Gayrimenkul, Fazlıoğlu Grup, GAP İnşaat (Çalık Holding), Kuzu İnşaat, Metal Yapı, Öztekler İnşaat, Sabri Paşayiğit Mimarlık, Tabanlıoğlu Mimarlık, Tahincioğlu Gayrimenkul, Tarakçıoglu Grup, A And J Yatırım Turizm, Aremas Gayrimenkul.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr