Varoufakis yeni Avrupa demokrasi hareketinin amacının parti kurup partilere muhalefet yapmak olmadığını söyledi. Varoufakis, DiEM 25 oluşumunun asıl amacının AB vatandaşlarını ırk, din ve ülke gözetmeden bir araya getirip AB’nin problemleri hakkında konuşmak ve çözüm yolları bulmak olduğunu dile getirdi. Varoufakis ayrıca, AB içerisinde sağ görüşlü grupların çoğalmasını hiç doğru bulmadığını açıkladı.

AB içerisinde yeni oluşan mülteci krizi ile birlikte 'duvar örelim' düşüncesi ile ilgili olarak Varoufakis, “Kimse İtalya’yı ve Yunanistan’ı mülteci kampına çeviremez. Mülteci sorunu Avrupa Birliği'nin sorunu. Sadece bir-iki ülkenin sorunu değil” ifadesini kullandı.

DiEM 25 oluşumu, Avrupa'yı demokratikleştirmeyi ve sermayenin egemenliğini kırmayı hedefliyor. AB kurumlarının kapsamlı bir reforma ihtiyacı olduğunu savunan oluşum, bir manifesto ile hedeflerini dünyaya duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, mültecileri otobüslere doldurup Avrupa'ya göndereceği tehdidinde bulunduğuna yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine Varoufakis, asıl sorunun Avrupa'nın ortak bir politika belirlemek suretiyle Erdoğan'ı karşısına çıkmayı başaramaması olduğunu savundu.

Kendisini 'Marksist' olarak tanımlayan Yanis Varoufakis, Yunanistan'la kreditörler arasında iflastan kurtarma müzakereleri sırasında karşı tarafı uzun süre uğraştırmış, taraflar arasında anlaşma sağlanması sürecinde de istifa etmek durumunda kalmıştı. (CN)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr