Büyükelçi Yu Hongyang, Güney Çin Denizi’ndeki anlaşmazlığın nedenleri hakkında ayrıntılı bilgi veren bir yazılı açıklama yaptı.

Büyükelçi Yu Hongyang, açıklamasında “Dünyanın en işlek, en özgür ve en güvenli kanalı olan Güney Çin Denizi’nde barış ve istikrarın sağlanması sadece Çin’in çıkarına değil tüm Güney Çin Denizi kıyı komşusu ülkeler ve Güney Çin Denizi kanalını kullanan ülkelerin barış ve refahı için önemlidir. Çin olarak ilgili ülkelerin yapıcı tutumunu sürdürmesini, karşılıklı saygı ve anlayış temelinde müzakere ve istişare yoluyla anlaşmazlıkların barışçıl yöntemlerle çözülmesini, ortaklaşa şekilde Güney Çin Denizinde barış ve istikrarın korunmasını içtenlikle umuyoruz” dedi.

28 Nisan’da Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in, CICA Dışişleri Bakanları toplantısında, Çin’in her zaman Güney Çin Denizi’nde barışın ve istikrarın korunmasını sağlayacağını, Güney Çin Denizi’ndeki egemenlik ve ilgili haklarını koruyacaklarını, tarafların dostane müzakereleri sayesinde sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesini destekleyeceğini belirttiğine dikkat çekerek şu bilgileri verdi:
“Son zamanlarda tahkimin sonuçlanacağının ilan edilmesi üzerine Çin Dışişleri Bakanlığı ‘Çin ve Filipinlerin Güney Çin Denizindeki Anlaşmazlıklarının Karşılıklı Müzakere Yoluyla Çözümünü Destekleme Beyanı’ yayınlamıştır. Bu beyanın içeriğinde şu dört ana konu yer almaktadır: Birincisi, Güney Çin Denizindeki anlaşmazlıkların çözümü karşılıklı müzakere Çin ve Filipinler’in hemfikri ve taahhüdüdür. İkincisi, Çin ve Filipinler arasında Filipinler’in tahkim başvurusu konusunda hiçbir müzakere yapılmadı. Üçüncüsü, Filipinler’in tek taraflı olarak tahkim başvurusu yapması Çin ve Filipinler arasında anlaşmazlıkların müzakere yoluyla çözülmesi yönünde sağlanan anlaşmaya uymamaktadır. Dördüncüsü, Çin, Filipinler ile arasındaki Güney Çin Denizi’ne ait anlaşmazlıkların karşılıklı görüşmeler yoluyla çözülmesini desteklemeye devam edecektir.“

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr