Çin’den bu servislere erişmeye çalışanlar şu anda “unusuble” (kullanılamaz) mesajı alıyorlar. Teknik olarak aslında siteler Çin hükumetinin isteği ile Apple tarafından Çin’de kullanıma kapatılmış bulunuyor. Apple, konu hakkında detaylı bir yorum yapmazken, “servislerimizin yakında Çin’de yeniden yayına girmesini umuyoruz,” ifadesini kullanıyor.


Apple’ın en çok kazanç sağladığı ikinci büyük pazar olan Çin’e, Taiwan ve Honk Kong da dahil olduğunda, iPhone’un en popüler olduğu coğgrafya ortaya çıkıyor. Çin ise bu popülariteden rahatsız ve Apple yöneticileriyle, iPhone’un ulusal güvenliğe tehdit oluşturmaması için sık sık toplanıyorlar.
Çin yöneticileri, halkın online dünyadaki tepkilerine müdahale edebilmek için Mart ayında internet üzerindeki kontrolü tamamen devlet kurumlarına teslim eden bir yasa çıkarmıştı. İnsan hakları kuruluşlarının büyük tepkilerine rağmen hayata geçen yasaya dayanarak devlet hiçbir gerekçe göstermeksizin veya yargılama yapmaksızın istediği sitenin kapatılmasına hükmedebiliyor. Apple’ın servisleri de bu yasa çerçevesinde, Çin hükumetinin isteği ile kapatıldı.

Dünyanın En Zor Oyunları!Kaynak: Cumhuriyet.com.tr