Sivas Madımak otelinde 2 Temmuz 1993’te 33 aydın ve sanatçı ile 2 otel görevlisinin katledilmesinin üzerinden 23 yıl geçti. Katliamda yaşamını yitiren halk ozanı Nesimi Çimen’in katliamdan ağır yaralı kurtulan eşi Makbule Çimen, o gün yaşanan cehennemi gazetemize anlattı. Çimen, “23 yıl geçti ne yaram iyileşti ne yüreğimdeki ateş söndü. Benim bir tek arzum var, orayı utanç müzesi yapsınlar. Yüreğimdeki yangına bir bardak su serpilmiş olur” dedi. Sivas katliamının ardından sorumlular hesap vermedi, adalet yerini bulmadı. Yüreklerdeki Madımak yangını hiç sönmedi. Katliamda yaşamını yitiren halk ozanı Mazlum Çimen’in eşi Makbule Çimen katliamda ağır yaralandı. “23 yıl sonra bile sanki bugünmüş gibi geliyor” diyen Makbule Çimen, o günü anlattı: “Yangın başladı, bir süre sonra elektrikler gitti, her taraf kapkaranlık oldu. Her tarafı duman kaplamıştı.

El ele tutuşun, merdivenlerden aşağıya inelim’ diye bağırıyorlardı ve biz de öyle yaptık. Rahmetli Nesimi kafamı alıp kendi göğsüne koydu, ‘Makbule nefes alma, nefes almadan gidelim’ dedi. Nesimi elimden tutmuş, üzerime kapanırcasına, yüzümü göğsüne koymuş bir şekilde merdivenleri indiğimizi hatırlıyorum. Duman, nereye gittiğimizi görmüyoruz, dışarıda bağırış çağırışlar var. Zemin katına inmişiz ve ben yere yüzüstü düştüğüm için sırtım komple yanıyor. Ben bundan sonra hiçbir şey hatırlamıyorum.”

Katliamın yıldönümünde Sivas ve Ankara’da anma

Sivas’ta Madımak Oteli’nde yakılarak katledilen aydınlar, katliamın 23. yıldönümünde Ankara ve Sivas’ta mitinglerle anılacak. Bugün Ankara’da gerçekleştirilecek anma programı kapsamında ise saat 17.00’de Kurtuluş Kavşağı’nda toplanılacak. Buradan Kolej Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirilecek.

Bu yılki anma programlarında devletin katliamla yüzleşme talebi öne çıkacak. Alevi örgütleri, emek örgütleri, siyasi parti ve sendikaların desteğiyle düzenlenecek etkinlikte Avrupa’dan ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılar Sivas’ta Seyrantepe Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi önünde saat 10.00’da toplanarak Madımak Oteli’ne doğru yürüyüşe geçecek. Sivas’taki anma mitingine CHP, genel başkan yardımcıları Veli Ağbaba ve Zeynep Altıok ile genel sekreter Kamil Okyay Sındır ve grup başkanvekili Özgür Özel başkanlığında milletvekillerinden oluşan bir heyetle katılacak. CHP heyeti 5 Temmuz’daki Başbağlar katliamına da katılacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr