Halep’in doğusunda Nusra’nın başını çektiği cihatçılardan stratejik kazanımlar elde edilmesini müteakip açıklanan plan, siviller için üç, militanlar için bir güvenli çıkış koridoru sunuyor. Böylece sivillerin insani yardıma ulaşması, silahlı militanların da teslim olup af kapsamına girmesinin yolu açılıyor. Ancak Irak’ın Musul kentinde IŞİD’den kaçış için güvenli koridorlarları destekleyen BM’den bile plana itiraz yükseldi. Hal böyleyken cihatçılar da sivillerin çıkışını engelliyor.

BM Genel Sekreteri’nin insani yardımlardan sorumlu yardımcısı Britanyalı Stephen O’Brien “Hiç kimse belli bir yoldan belli bir yere kaçmaya zorlanamaz. Tarafsızlık ilkesi uyarınca herkese korruma garanti edilmesi zorunludur” dedi. BM Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura “Rusya’ya tavsiyemiz kordidorların kurulması işini bize bırakmalarıdır. Bombardıman, savaş sürerken binlerce insanın koridorden geçmesini nasıl beklersiniz” diye konuştu.

Britanya’nın BM Temsilcisi Rusya’nın suç ortağı olmayacaklarından, Fransa Dışişleri “Halep sakinlerinin evine yardım getirilmesinden” söz ederken, gerçeklik şöyleydi. Muhaliflerin İnsan Hakları Gözlemevi cihatçıların doğudaki sivillerin kaçışını engellediğini duyurdu. “Bustan el Kasr koridorunu kullanmayı 12 kişi başarabildi. Ardından isyancı gruplar güvenlik önlemlerini artırdı ve ailelerin koridorlara yaklaşmasını engelledi” diyen Gözlemevi, cihatçıların doğuda girişlerini kapattığını koridorlarını hükümetin kontrolündeki batıda açık olduğunu belirtti.

Nusra ikna edemedi

ABD ve Rusya’nın Suriye’de askeri işbirliği yapıp kendisini imha etme ihtimali belirince Kaide’yle bağlarını kopardığını ilan eden Nusra, ilk etapta Washington’ı ikna edemedi. Nusra lideri Ebu Muhammed Colani’nin ilk kez yüzünü gösterdiği ve örgütün yeni adının ‘Şam Fetih Cephesi’ olduğunu duyurduğu videoyu değerlendiren Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, “Nusra liderleri Batı’da ve Batı’ya karşı saldırılar düzenleme niyetlerini koruyor” dedi. “Örgütleri kendilerine verdikleri adlara göre değil, yaptıklarına göre yargılarız” diyen Dışişleri sözcüsü John Kirby de Nusra’nın meşru hedef olmayı sürdürdüğünü belirtti. Votel “Ağaçta farklı bir dal büyütebilirler ama o da aynı çekirdek ideolojiye bağlanır. Kökünde Kaide vardır” diye çıkıştı. Clapper ise “Kaide’den gerçekten ayrılıp ayrılmadıklarını göreceğiz” diyerek cihatçılara bir nevi umut ışığı oldu. İslamcılarla yakın ilişkideki uzman Charles Lister’a göre Nusra, hem Suriye’nin geniş bir yelpazedeki silahlı gruplarını birleşmeye hem de Amerikan-Rus planlarınıyanıltmayı hedefliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr