Ortadoğu’yu Ortaçağ karanlığına götüren IŞİD gibi cihatçılarla savaşan güçlerin de çocukları suistimal ettiği haberlerine bir yenisi eklendi. New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Irak ordusu saflarında IŞİD’le savaşan Sünni milislerin ülkenin kuzeyindeki mülteci kamplarından çocuk asker topladığını bildirdi. Örgüt, ABD öncülüğündeki koalisyondan Bağdat’a baskı yaparak buna engel olmasını istedi.

Çatışmaların yerinden ettiği 35 bin kişinin kaldığı Erbil yakınlarındaki Debaka kampında ailelerle konuşan HRW’nin raporuna göre, ağustos ortasında iki dev kamyonla kampa gelen Haşdad el Eşari milisleri yaklaşık 250 gönüllü savaşçıyı silah altına aldı.

Bunların arasında az da olsa 16 yaşındakilerin de olduğuna dikkat çekildiı. Musul yakınlarındaki bir kente götürülen erkekler ve çocuklar, Şeyh Nişvan el Caburi adlı komutana bağlı güçlere katıldı.

IŞİD’in ‘kampları’

HRW’un çocuk hakları araştırmacısı Bill van Esveld, “Irak hükümeti ve yabancı müttefikleri derhal harekete geçmeli, yoksa Musul’da her iki tarafta çocuklar savaşıyor olacak” uyarısı yaptı. ABD öncülüğündeki koaliyonun bu konuda Bağdat’a baskı yapmasını istedi. Irak’ta geçen yaz Şii Halk Seferberliği Güçleri IŞİD karşıtı bir “yaz kampında” çocuklara askeri eğitim verirken görüntülenmişti. IŞİD de militan ve intihar bombacısı olarak kullandığı çocukları sık sık propaganda malzemesi yapıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr