Oldukça sınırlı bir düşüş gösteren enflasyonda tek yıl sonuna kadar tek hane görünmüyor. TCBM, enflasyon raporunda, gıda fiyatlarındaki ivlenmeye dikkat çekerken, DNG Danışmanlık Stratejisti Fatih Keresteci’ye göre enflasyon çift hanelerde kalmayı sürdürecek. DNG Danışmanlık Stratejisti Fatih Keresteci Küresel Piyasalar programında Barış Esen’in sorularını yanıtladı. Keresteci enflasyonun yıl sonuna kadar çift hanelerde kalacağını belirtti. Keresteci mali politikadaki genişlemenin sıkılaştırmayı etkisiz kıldığını ifade etti.

Hız düşmeyecek

Keresteci, şu değerlendirmeyi yaptı; “Merkez Bankası’ın ağırlıklı ortalama fomnlama maliyetine bakınca politikası sıkı. Ama maliye politikası tarafından öyle bir genişlemeye gidiliyor ki bu genişleme MB’nin yarattığı sıkılaştırmayı etkisiz kılıyor ve hizmet tarafında bir enflasyon yaratıyor.”

Önümüzdeki dönemde enflasyonun aşağı giderken ciddi katılıkla karşı karşıya kalacağını belirten Keresteci, “Çünkü KGF kaynaklı olarak piyasalara gelen likidite, hizmet yönlü enflasyonu yukarı tutmaya devam edecektir ve sene sonuna kadar enflasyon çift hanede kalmaya devam edecektir. Enflasyonda en kötüsü geride kalmış olabilir ama enflasyonun hızının düşeceği anlamına gelmiyor. Enflasyon katılık gösterecek ve yılın geri kalanında yüzde 11 civarında ortalamayla devam edip seneyi yüzde 10.2’de bitireceğini tahmin ediyorum” diye konuştu.

Sekiz yılın en yükseği

TCMB, Mayıs ayı enflasyon verileri içerisinde gıda fiyatlarındaki yükseliş ivmesine dikkat çekti. TCMB mayısa ilişkin fiyat gelişmelerinin değerlendirdiği raporda bu dönemde gıda enflasyonundaki yukarı yönlü seyrin devam etttiği belirtildi. Merkez Bankası raporda kırmızı et fiyatında güçlü yükselişe dikkat çekti.

Mayıs ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon 1.28 puan yükselerek yüzde 16.91’e ulaştı. Böylelikle gıda enflasyonu neredeyse 8 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Rapora göre bu gelişmede, işlenmemiş gıda fiyatları öne çıkarken yıllık enflasyon işlenmiş gıda grubunda da yükseldi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatları ise Mayıs ayında önemli bir oranda arttı. Rapordaki değerlendirmelere göre, bunda özellikle kırmızı et fiyatlarındaki (yüzde 3.46) güçlü yükselişin etkisi dikkat çekti. Bu dönemde yıllık enflasyon taze meyvelerde yatay seyrederken sebze grubunda yukarı yönlü seyir sürdü. Böylelikle, işlenmemiş gıda yıllık enflasyonu düşük bazın da etkisiyle yüzde 27.33’e ulaştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr