CHP, vatandaşlık verilmesi önerilen Suriyelilerle ilgili hazırladığı raporda; AB ile yapılan anlaşmanın ardından Suriyeli nüfusun 4 milyonu geçeceği, Suriyelilerin ülkeye kabul edilmesinin, ekonomik bakımdan uzun vadede sürdürülebilir bir çözüm olmadığı belirtildi. Suriyelilerin Türkiye’deki etkilerinin en çok toplumsal alanda hissedildiğinin vurgulandığı raporda, kadın ve çocuk istismarının, kutuplaşmanın, çocuk işçiliğinin arttığı kaydedildi. “Türkiye’de bu kadar yoksul ve işsiz varken, Suriyelilere nasıl bir gelecek verileceğinin hesaplarının çok iyi yapılması gerekmektedir” denen raporda, Suriyelilere vatandaşlık verilmesinin tek kişinin alacağı bir karar olmadığı, Suriyelilerin siyasi obje olarak görülemeyeceğinin belirtildiği raporda, kısa vadeli bir karar almak yerine, uzun vadeli sonuçların düşünülmesi gerektiği kaydedildi. Raporda referandum önerisi yinelendi.

CHP’nin Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık’ın hazırladığı raporda şunlar kaydediliyor:

NÜFUSTA YÜZDE 2 ARTIŞ 2016

itibarıyla Türkiye’de bulunan kayıtlı Suriyeli sığınmacı sayısı, 2 milyon 715 bin 789 iken Türkiye’de doğan Suriyeli çocuk sayısı 152 bini geçti. AB ile yapılan anlaşmanın ardından sayının 4 milyonu geçeceği tahmin ediliyor. Bu, 77.6 milyon olan 2015 yılı nüfusunun üç yıl gibi kısa bir sürede yüzde 2.1 artması demek. Kısa bir sürede böylesine bir artışın ekonomik ve sosyal sonuçlar doğurması kaçınılmaz.

KUTUPLAŞMA

Suriyelilerin Türkiye’deki etkileri en fazla toplumsal alanda hissedildi. Kadın ve çocuk istismarı, çarpık yapılaşma gibi problemler arttı. Sosyal sorunlar bazı bölgelerde kutuplaşmalara ya da var olan gerginliklerin körüklenmesine yol açıyor.

ÇOCUK İŞÇİLER

Paraya olan ihtiyaç nedeniyle çocuklar her alanda çalıştırılıyor ve bu durum ülkemizdeki mevcut çocuk işçiliği sorununu derinleştiriyor.

REFERANDUM GEREK

Suriyeli mültecilere vatandaşlık hakkı tanınması ulusal bir mevzu. Vatandaşlık kararı; tek kişilik değil, referandum gerektirecek bir karar.

GÜVENLİK KONTROLÜ

Günde ortalama 125 Suriyeli çocuk dünyaya geliyor. Teröristlerin bir kısmının Suriyelilerin aralarına sızarak Türkiye’ye geçtiklerine dair bir takım haberler alınıyor. Yani güvenlik açısından da kontrolün çok önemli olduğu ortada. Böyle bir karar verilirken bunun çok iyi planlanıp hesaplanması gerek.

SİYASİ OBJE DEĞİLLER

Suriyelilerin siyasi bir obje olarak görülüp, Suriyelilere oy potansiyelini artırmak için bir araç olarak bakılmamalı. Vatandaşlık, ulusal bir konu ve bir referandumu gerektirir. Suriyelilere vatandaşlık verilmesi tek kişinin alacağı bir karar değil. Burada kısa vadeli bir karar almak doğru değil.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr