CHP, 15 Temmuz darbe girişimine karşı Taksim’den sonra ikinci mitingini İzmir Gündoğdu Meydanı’nda yaptı. Taksim yasaklardan sonra bir ilk miting niteliği taşıyordu, İzmir Gündoğdu ise CHP açısından neredeyse ezber niteliği kazanmış bir miting alanı. Öyle ki, hiçbir hazırlık yapmadan Gündoğdu meydanı rahatça doluverdi. Belki o meydanda yapılan diğer mitinglere göre katılım daha düşük sayılabilir ama yine de İzmirliler ve dışardıdan gelenler bildik tavırlarla Gündoğdu’yu çoşkulu bir alan haline getirdiler.

Miting öncesi yapılan anonslarda darbe karşıtlığı ile birlikte cumhuriyet ve demokrasi vurguları öne çıktı. CHP lideri Kılıçdaroğlu da Taksim mitingindekine benzer mesajlarla konuştu. Kılıçdaroğlu, her türlü darbelere ve diktaya karşı olduklarını net olarak vurguladı. Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girşiminin laik, demokratik, sosyal, hukuk devleti ile parlamenter demokrasi sistemine karşı yapıldığının altını çizdi. OHAL uygulamalarındaki Anayasa’ya aykırı işlemler konusunda da uyarılarda bulundu. Devlete sızdırılan cemaatçi yapıların varlığı nedeniyle siyaset kurumunun ve iktidarın özleştiri vermesi gerektiğini söyledi.

OHAL’de yeniden Atatürk

Mitinge CHP kitlesi dışında sosyalist partiler, Halkevleri, TMMOB başlata olmak üzere kitle örgütleri de katıldı. Mitingde bir grup CHP’linin “OHAL’de yeniden Atatürk” yazılı pankart taşıdıkları gözlendi.

Gitmeli mi gitmemeli mi

CHP Gündoğdu’da bildik çoşkusunu yeniden yaşarken, partililerin kafasında pazar günü Yenikapı’da düzenlenecek mitinge Kılıçdaroğlu’nun katılıp katılmayacağı sorusu vardı. Kılıçdaroğlu daha önce gitmeme kararı almıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan yeniden çağrı yaptı, Gündoğdu mitingine saatler kala Başabakan Yıldırım, Kılıçdaroğlu’nu aradı ve yeniden davet etti. Parti yöneticilerinin “Yenikapı için abartılı baskı altındayız” şeklinde ifade ettikleri Yenikapı tartışması mitingin de en çok konuşulan konusu oldu. Partide bu konuda öne çıkan 3 görüş bulunuyor.

1- Yenikapı’ya gitmeli.

2- Yenikapı’ya gitmeli ama koşullu gitmeli.

Gitmeli ama örneğin Taksim’de ve İzmir’de okuduğu manifestoyu orada da okumalı ve ayrıca hükümete “Madem ben buraya geldim, bundan sonraki icraatlarda daha müdahaleci olduğum kabul edilmeli” şartını koymalı.

3- Yenikapı’ya kesinlikle gitmemeli.

Yüzde 50 yüzde 50

Kemal Kılıçdaroğlu’nun çevresi ve parti yönetiminden elde edilen bilgiler çerçevesinde, Kılıçdaroğlu’nun son 48 saatte Yenikapı için verebileceği karar için şu notları yazabiliriz:

“Şu aşamada gitmeme kararı sürüyor. Bu kadar ısrar karşısında son anda gitmeye karar verebilir. Ancak çok zor da olsa, gitme kararı vermesi durumunda bazı koşullar gündeme getirebilir. Örneğin, iktidara ‘Bundan sorna muhalefetle diyalog deyip, OHAL ilan edip, ülkeyi istediğiniz gibi yeniden yapılandıramazsınız’ koşulunu net olarak söyler. ‘Tek başınıza istediğiniz gibi yönetemezsiniz’ koşuluna olumlu yanıt alırsa gitme ihtimali artar.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr