İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin yaz döneminin ardından gerçekleşen ilk oturumuna 15 Temmuz darbe girişimi damgasını vurdu. CHP'li Meclis üyesi Hüseyin Sağ'ın, İBB'nin İmar ve Bayındırlık Komisyon Başkanı Hadi Diler'in, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece darbeci askerlere İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) binasında eşlik eden Sivil Savunma Sekreteri Mehmet Tunç'un elini öptüğünü gösteren fotoğrafı göstererek, Diler'i istifaya davet etmesi gerginliğe neden oldu.

“İMAR KOMİSYONU BAŞKANI DİLER BAŞKANLIĞA DEVAM MI EDECEK"

Meclis oturumunda günden dışı konuşma yapmak üzere söz alan ve meclis üyelerine basına da yansıyan fotoğrafı gösteren Hüseyin Sağ, “Darbecilere gece yemek hazırlatan,15 Temmuz darbe kalkışmasında darbecilere 'gelin' diyen, şu anda tutuklu bulunan ve işine son verilen Mehmet Tunç'un İmar Komisyonu Odası'nda elini öpen, İmar Komisyonu Başkanı Hadi Diler başkanlık yapmaya devam mı edecek, hiç bir işlem yapılmayacak mı, olur mu böyle şey" diye konuştu. Hüseyin Sağ'ın konuşmasına devam ederek, “Halkın oylarıyla seçilmiş bir meclis üyesinin FETÖ soruşturmasından tutuklu bir bürokratın defalarca elini öpmesi oy veren insanlara saygısızlık olmuyor mu" şeklindeki sözleri gerginliğe neden oldu. AKP'li Meclis üyeleri sıra kapaklarına vurarak Sağ'ın konuşmasına tepki gösterdi.

“SUÇ OLUP OLMADIĞINA SAVCILIK KARAR VERİR"

Oturumu yöneten İBB Başkanvekili Ahmet Selamet de Hüseyin Sağ'ı uyarak, konuşmanın yerinin meclis olmadığını, 'suç duyurusu' yapması önerisinde bulundu. Selamet, Sağ'ın konuşmasını tamamlamasını isteyerek “Şayet birinin elini öpmek, ne olduğu kim olduğu ortaya çıkmadan elini öpmek suç mu değil mi, bilmiyoruz. Ancak savcılık karar verir. Siz karar veremezsiniz" dedi.

“TÜRK ÖRF VE ADETLERİNE UYGUN OLARAK YAŞLI BİR İNSANIN ELİNİ ÖPÜYORUZ"

Sağ'ın konuşması sırasında mecliste olan ve eleştirilere yanıt veren Hadi Diler, fotoğrafın yaklaşık 1,5 yıl önce çekildiğini söyleyerek şunları söyledi: “Kalleşçe ve sinsice çekilmiş bir fotoğraftan medet umuyor. Bu fotoğraf yaklaşık 1,5 yıl önce çekildi. Bu kişi, belediyede itibar gören yaşlı başlı bir insan. Komisyon odasına geliyor. Biz de saygıyla kendisi ile görüşüyoruz. Çıkarken de Türk örf ve adetlerine uygun olarak yaşlı bir insanın elini öpüyoruz. Biz ailemizden büyüklerimizden atalarımızdan böyle gördük. Yaş olarak kendimizden büyük kim gelirse saygıda kusur etmeyiz, elini öperiz. Etek öpmeyiz". O gece belediyede olduğu iddialarını doğrulayan Diler, “O gece bizim belediyede olduğumuz doğrudur. O gece komisyondaki arkadaşlarımızla birlikte çalışıyorduk. Gecenin ilerleyen saatlerinde bir sıkıntı olduğu telefonla bize bildirildi. Biz de çeşitli arkadaşları aradık, belediyeyi terk ettik" dedi. Konuyla ilgili açılmış herhangi bir soruşturma veya tahkikat olmadığını belirten Diler, “Eğer olursa aslanlar gibi gider ifademizi veririz. Suçumuz varsa çekeriz, çekinecek hiçbir şey yoktuR" ifadelerini kullandı.

“HADİ DİLER'İ YEDİRMEYİZ"

Eleştirilere yanıt vermek üzere kürsüye çıkan AKP Grup Başkanvekili Temel Başalan, FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınan personelden yaklaşık 100'e yakının işine geri döndüğünü söyledi. Hadi Diler'e yönelik iddialara ilişkin konuşan Başalan, “Elinizde hukuki bilgi, belge ve delil varsa savcılığa, yasal yollara başvurursunuz. Anavatan Partisi'nden bu yana belediyede çalışmış, 70 yaşının üzerinde birisi. Burada itibar elde etmiş bir kişiyi herhangi bir yere gittiğinde, büyük olarak ona karşı saygıda kusur etmemek adına elini öpmüş olabilir. Bunun neyi suç, anlamış değilim" ifadelerini kullandı. Başalan şöyle devam etti: “İmar komisyonu başkanımızın FETÖ ya da herhangi bir terör örgütü ile bağlantısı olmadığına eminiz. Hadi Diler'i yedirmeyiz. Hadi Diler komisyon başkanlığı işinin başındadır."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr