Geçen hafta aynı gösteride tutuklanan erkek öğrencileri ziyaret eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, dün de Aliağa Şakran Kadın Cezaevi’nde tutuklu bulunan kız öğrencilerle açık görüşte bir araya geldi. Adalet Bakanlığı’ndan aldığı özel izinle kız öğrencilerle ayrı ayrı görüşen Atila Sertel, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, sınavlara giremedikleri için okulları bir yıl uzayan kız öğrencilerin bir an önce serbest bırakılmayı beklediklerini söyledi.

Referandum sonuçlarını protesto eden ve sonrasında tutuklanan 7 kişiden üçü olan kız öğrencilerden ikisinin (Emine Akbaba, Enise İlin) Cumhurbaşkanı’na hakaretten, Ezgi Toker’in ise toplu gösteri kanununa muhalefetten tutuklandığını ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şu bilgileri verdi:
“Emine Akbaba ve Enise İlin’le ilgili Cumhurbaşkanı’na hakaret soruşturması da yapılmış. Ancak Ezgi Toker’le ilgili Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlaması yok. Sadece toplu gösteri kanuna muhalefetten tutuklanmış. Ezgi Toker 23 kişilik bir koğuşta kalıyor. Aslında koğuş 21 kişilik. O koğuşta beş küçük çocuk da varmış. Adli suçlularla birlikte kalıyor. Katip Çelebi Üniversitesi Siyaset Bilimi 4’ncü sınıf öğrencisi olan Ezgi Toker, en çok vizeleri kaçırdığına üzülüyor. Tutukluluğu nedeniyle sınavlara giremediği için okulu bir sene uzamış. Kitap sıkıntısı çekiyor, kitap bulamıyor. Üç kız öğrenci de ayrı ayrı koğuşlara verilmiş fakat birlikte kalmak istiyorlar. Ezgi Toker, Cumhurbaşkanı’na hakaret etmediğini ancak tutuklanması sırasında hakimin protestoyu ikinci bir gezi olayı kalkışması şeklinde niteleyerek tutuklandığını söylüyor. Bir an önce serbest bırakılmaları gerektiğine inanıyor."

'ÇIPLAK ARAMAYA MARUZ KALMIŞLAR'
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, kızların en büyük sıkıntılarının çıplak aramaya maruz kalmak olduğunu söyleyerek, çıplak aramanın diğer kadın mahkumlara da uygulandığını ve bunun insan onurunu incitici bir olay olduğunu öne sürdü. Sertel, şunları söyledi:

"Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği bölümünde okuyan tutuklu öğrenci Emine Akbaba, arkadaşlarıyla aynı koğuşta kalmak istediklerini belirterek, Cumhuriyet Gazetesi okumak istediklerini ancak cezaevine Cumhuriyet gazetesi gelmediğini söyledi. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi 1’nci sınıf öğrencisi Enise İlin de kitap okumak istediğini ancak koğuşta hiç kitap bulunmadığını söyledi. Cezaevi yönetimine birlikte kalmak için dilekçe verdiklerini belirten Enise İlin, dilekçeye henüz bir cevap alamadıklarını aynı koğuşa yerleştirilmeyi beklediklerini dile getirdi."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr