Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda işaretlenmesini onaylayan kararı tartışılırken CHP Parti Meclisi Üyesi ve Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, “Akkuyu’nun Rus Askeri Üssü” olacağı iddialarına dikkatleri çekti. Sağlar, “Akkuyu Nükleer Santrali ile Rusya’nın Suriye’de ki askeri üstünlüğünü arttırmak istediği iddiası doğru mudur?” diye sordu.

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (ANGS) 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda işaretlenmesine onay veren Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kararının ardından Akkuyu ile ilgili iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

Türkiye’nin sınır ihlali gerekçesi ile Rus uçağını düşürdüğü günden bu yana, diplomatik krizin faturasının çıkmaya devam ettiğine dikkat çeken Sağlar, “Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşme sürecinde maddi manevi bedeller ödemiştir. Özür mektubu ile manevi bedel ödenirken, Akkuyu Nükleer Güç Santralinin ‘stratejik yatırım’ kapsamına alınmasıyla da maddi bedeli ödemeye taahhüt etmiş olduğumuz kamuoyunda yer almıştır. 2016’nın Nisan ayında acele kamulaştırma kararı yayınlanırken, bugün ‘statejik yatırım’ kapsamına alınması ile konunun derinliği anlaşılmaktadır.” dedi.

 “ÜLKEYE NET” YORUMU

Uzmanlar tarafından ‘yıkım projesi’ olarak adlandırılan nükleer santralin kurulmaması gerektiğine dair birçok ÇED raporu ve anketler olduğuna vurgu yapan Sağlar, çevre ve insanlığı yok edeceği bilinen santrallerin kurulmasını istemenin ülkeye ‘hainlik’ olarak yorumlandığını belirterek, şunları söyledi:

“Daha önce vermiş olduğum soru önergemde sorduğum sorulara cevap verilmemiştir. Bugün tekrar aynı iddiaları yeniliyorum: Türkiye’nin Ruslara bedelsiz vermiş olduğu Akkuyu’daki araziye on bin kişinin yaşayacağı bir yerleşim yeri oluşturulacak ve bir santralin ihtiyacından çok daha büyük bir liman kurulacağı iddia edilmiştir. Hatta yine kamuoyuna yansıyan haberlere göre; Tsunamiye bile dayanıklı olacak olan bu liman askeri gemilerin de ikmal ve dinlenme yeri olarak kullanılabilecek bir merkez olacaktır. Ruslara verilecek olan tavizlerle bir nevi İncirlik Üssü gibi, askeri üs olacaktır. Hatta bu yüzden ilk limanın yapılması beklenmektedir. Şayet bu iddialar doğru ise alev topuna dönen Ortadoğu’da Türkiye kıyılarında bir Rus üssünün olması ülkemizin kavrulmasına neden olacaktır.

“NÜKLEER SANTRALİN GÜVENLİK KONTROLÜ KİMDE OLACAKTIR?”

Mersin’de yaşayanların yüzde 86’sının nükleer santrale karşı olduğunu dile getiren Sağlar, Akkuyu ile ilgili güvenlik endişelerini hatırlatarak, şu sorulara yanıt istedi:

“Mersin’e Akkuyu Nükleer Santral mi kurulacaktır yoksa iddia edildiği gibi Rus Askeri Üs mü kurulacaktır?

Akkuyu Nükleer Santrali ile Rusya’nın Suriye’de ki askeri üstünlüğünü arttırmak istediği iddiası doğru mudur?

Mersin halkının yüzde 86’sı bu projeye karşı çıkmıştır. Bilirkişi raporları vereceği zararı yıkım olarak yorumlamıştır. İnsanlığı ve doğayı katledecek olan bu ANGS’ de neden diretiyorsunuz?

Neden yer olarak Mersin seçilmiştir? Akkuyu Nükleer Santral’in konumu dolayısıyla Rusya’nın sıcak denizlere inme ve Suriye politikasında askeri konumunu güçlendirme politikasının bir parçası olabilir mi?

Söz konusu nükleer santralin güvenlik kontrolü kimde olacaktır? Bu konuda bir anlaşma sağlanmış mıdır?

10 Nisan’da alınan 12 acele kamulaştırma kararının üçü Akkuyu Nükleer Santral hakkındaydı. Akkuyu Nükleer Santral için neden acele kamulaştırma kararı almıştınız? Bugün neden ‘stratejik yatırım’ olarak adlandırılmıştır?”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr