Balıkesir'de 2013'te gerçekleştirilen Gezi Parkı eylemlerine katıldığı için hakkında dava açılan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması ve fezlekesinin TBMM'ne gönderilmesinin ardından bugün 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde ifade verdi. Hakim, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettiği öne sürülen Havutça ile ilgili suçlamanın yasal unsurlarının oluşmadığını belirterek, beraat kararını açıkladı.

Meclise 148 milletvekiliyle ilgili olarak gönderilen 667 fezlekenin içinde kendisinin de bir dosyasının bulunduğunu belirten Havutça, davanın ardından konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Meclise gönderilen fezlekelerin ve kaldırılan dokunulmazlıkların ardından benim bugün 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılamam yapıldı. Ben de TBMM'nin aldığı karara uygun olarak savunmamı yaptım. İstanbul'da Taksim Gezi Parkı'nda yapılmak istenen düzenlemeye karşı çıkan Balıkesirli gençlerin yanındaydım. Amacım hem yürüyüşe katılmak hem de yürüyüşe katılanların herhangi bir taşkınlık yapmasını önlemekti. Yürüyüşte herhangi bir taşkınlık olmadan gerçekleştirildi. Bu süreç içinde emniyet müdürüyle, valiyle sürekli temas halindeydim. Mahkemede Gezi olaylarında polise mukavemet, kamu düzenini bozmak gibi bir eylemimiz olmadığını söyledim. Bunun suç olmadığını, insanların demokratik tepkilerini meydanlarda gösterebileceklerini vurguladım. Mahkeme de beraat kararı verdi."

"TBMM ŞÜPHELİLERİN OLDUĞU BİR YER DEĞİLDİR"

Milletvekili dokunulmazlığına ilişkin açıklamalarda da bulunan Havutça, "Milletvekili dokunulmazlığı, milletvekillerine suç işleme imtiyazı vermez. Şunu da söylemek lazım. TBMM suçluların ve şüphelilerin olduğu potansiyel bir yer de değildir. TBMM suç odağı değildir. Milletvekili aday olmadan önce adli sicil kaydını alır. Bir yıl ve daha fazla hapis cezası kesinleşmiş olanlar aday bile olamaz. TBMM'yi şüphelilerin olduğu bir yer gibi göstermek bu milletin bizzat iradesine saygısızlıktır. Bizi zaten halk denetliyor" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr