Ceza alan sanığın avukatı Baran Güneş, karara itiraz edeceklerini, sonucun değişmemesi halinde Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde haklarını arayacaklarını söyledi.

Konak ilçesi Alsancak semtindeki Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde 16 Kasım 2014 tarihinde toplanan 30’a yakın kişi, 17-25 Aralık soruşturmaları sebebiyle, "Adalet Kırmızı Işığa Yakalandı" adlı bir eylem yaptı.

Eylemde CHP Bornova İlçe Gençlik Kolları Başkanı Ömer Yener ve Konak İlçe Gençlik Kolları eski Başkanı Ali Aktaş'ın, "Gaz yedik, cop yedik, haram yemedik", "Her yer rüşvet, her yer yolsuzluk", "Gün gelecek, devran dönecek, hırsızlar halka hesap verecek", "Hırsız var, katil var, Tayyip var" şeklinde sloganlar attığı iddia edildi.

Savcılık, Yener ve Aktaş hakkında, Cumhurbaşkanı'na hakaret iddiasıyla 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açtı. İzmir 21. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davada karar çıktı. Karar duruşmasında, tutuksuz yargılanan Yener ve Aktaş bulunmazken Av. Güneş katıldı. Hakim Celal Atay, davaya konu olan CD görüntülerini seyrettirdi.

Sanıkların avukatına, görüntülere bir diyeceği olup olup olmadığını sordu. Av. Güneş, “Müvekkillerimin söylediği tespit edilen sözlerin hiçbirinde suç unsurunun olmadığı kanaatindeyiz. Bunun yanında müvekkillerimin. iddia edilen sözleri söyledikleri kabul edilse dahi anayasal hakları olan protesto haklarını kullanmışlardır. İnsan Hakları Mahkemesi’nin emsal kararlarında da anlaşılacağı gibi politikacılara yapılan sert eleştirilere politikacılar katlanmak zorundadır" dedi.

Hakim Atay, sanık Ömer Yener'i önce 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı, ardından duruşmalardaki iyi hali ve sabıkasız oluşundan dolayı 11 ay 20 güne indirerek, hükmün açıklanmasını erteledi. Sanık Ali Aktaş'ın ise beraatine karar verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr