CHP'li Fikri Sağlar, Süleymancılar tarikatına ait Adana Aladağ'daki yurt yangınını Meclis'e taşıdı. Sağlar, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın cevaplaması için verdiği soru önergesinde, Süleymancılara ait olan öğrenci yurdunun denetleme raporunu, yangın için alınan önlemleri, çocukların devlet yurdundan niye tarikat yurduna taşındıklarını ve habere getirilen yayın yasağını sordu.

Sağlar'ın verdiği önergede şu ifadelere yer verildi:

Türkiye dün akşam tarihinin en trajik olaylarından birisini daha yaşanmıştır. Adana’nın Aladağ İlçesi’nde 3 katlı bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11’i kız öğrenci ile 1 kadın görevli hayatını kaybederken, 22 öğrenci yaralanmıştır.  34 ortaöğretim öğrencisinin kaldığı yurtta, alt kattaki öğrencilerin çoğunun kurtulduğu, üst katlara çıkanların hayatını kaybettiği anlaşılmıştır. Yaralanan çok sayıda öğrencinin ise canlarını pencerelerden atlayarak kurtardıkları ortaya çıkmıştır.

Yaşanan bu kahredici facia, bize Konya’nın Taşkent İlçesi’nde 2008 yılında, ruhsatsız 3 katlı Kız Kuran Kursu binasında gaz sıkışmasından kaynaklanan patlamada 17 öğrenci ile 1 eğitmenin ölümü, 29 kişinin de yaralanmasıyla ilgili olayı hatırlatmıştır. Dava 8 yıldır sürmekte hala suçlular cezalandırılmamıştır!

Adana Aladağ’da ki yurdun tarikat yurdu olduğu iddia edilirken, 12 öğrencinin yaşamına mal olan yangın ihmalleri de gündeme getirmiştir. Yönetmelik gereği lise öğrencilerine yönelik özel yurt açmak için öngörülen koşulların sağlanması gerekmektedir. Bu durum yönetmelikte şu ifadelerle belirtiliyor, "b) (Değişik: 15/12/2009-2009/15692 B.K.K.) Binanın kagir, prefabrik, çelik veya betonarme olması, giriş ve servis kapılarının bulunması ve tamamının veya kontenjana yetecek bir kısmının yurda tahsis edilmiş olması gerekir." Oysa Aladağ'da yangının meydana geldiği yurdun ahşap olduğu öne sürülmektedir.

Yurt, dershane ve etüt merkezi açarken yönetmelik gereği "il sağlık müdürlüğünden sağlık koşullarına uygundur raporu ve belediyeden yangın şartlarına gerekli önlemler alınmıştır" raporu istenmektedir. Ayrıca, "14) (Değişik: 15/12/2009-2009/15692 B.K.K.) Sağlık ve güvenlik şartlarına uygun aydınlatma ve ısıtma sistemi" yönetmelikte yurdun açılması için önkoşuldur. Valilik bu raporları yurt açmak isteyen ilgilisinden istemektedir.

Denetleme yapılırken yukarıdaki kıstaslar göz önüne alınmaktadır. İhtiyaç duyulursa ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı denetleme yapmaktadır. İlgili yönetmelikte, "b) Yurtlar, bu Yönetmeliğe göre gerekli görüldüğünde Bakanlıkça, mülki idare amirleri tarafından ise hazırlanan plan doğrultusunda yılda iki defa denetlenir."

Bu çerçevede:

1) Tarikat yurdu olarak iddia edilen Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu açılmadan evvel valilik tarafından gerekli denetlemeler yapmış mıdır? Denetlemeler sonucunda gerekli koşulları taşıdığına dair rapor bulunmakta mıdır?

2) Yangın merdiveni neden kullanılmamıştır?  Yangın tüpleri ve yangın sensörleri binada bulunmakta mıdır? Eğer yoksa neden gerekli yaptırımlar yurt açılmadan evvel uygulanmamıştır?

3) Bakanlığınızca en son ne zaman denetlenmiştir? Mevcut raporlar nelerdir?

4) MEB ‘in kendine ait yurdu ne sebeple yıkılmıştır? Devlete ait yurttan kız çocuklarını alıp Süleymancılara ait olduğu iddia edilen yurda geçmesine neden gerek duyulmuştur?

5) Gülen Cemaatine ne istedilerse verdiniz, yurtları da verdiniz. Hala mı akıllanmadınız? Sıra yeni cemaat ortaklıklarında mıdır? Devlet olarak ne zaman çocuklarımızı koruyacaksınız?

6) İddialara göre, 9 kız öğrencimizin cesedi aynı ambulansta taşınarak adli tıpa getirildiği doğru mudur? İddialar doğru ise, cesetleri saklamaya mı çalıştınız?

7) Bu habere yayın yasağa koyma nedeniniz nedir? Neyi gizlemeye çalışmaktasınız?

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr