CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar yolcu garantisi verilen havalimanları için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın cevaplaması isteğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Haydar Akar, son dönemde yapılan projelere verilen garanti yolcunun faturasını 78 milyon vatandaşın ödediğini belirterek, "Santral yapılıyor 'şu kadar elektrik alacağım', maden satılıyor kömür garantisi veriliyor, köprü yaptırılıyor araç garanti ediliyor, havalimanı yapılıyor yolcu garanti ediliyor ve daha sonra bunun faturası 78 milyon vatandaşımız veriyor" dedi.

ZAFER HAVALİMANI'NI ÖRNEK GÖSTERDİ

Akar, 2012 yılının Kasım ayında açılan Zafer Havalimanı'nı örnek göstererek, "Burada yap-işlet-devret ile firmaya iş veriliyor. İlk yıl için 850 bin yolcu garanti ediliyor. Ancak bakıyoruz bir yılda 83 bin yolcu havalimanından yararlanmış. Peki sonra ne oluyor? Devlet şirkete verdiği 850 bin yolcu garantisinin faturasını ödemek durumunda kalıyor. 4 milyon euro şirkete devlet tarafından ödeniyor" diye konuştu.
Akar, soru önergesinde yap-işlet-devret ve yolcu garantili havalimanı projelerine değinerek, bu havalimanlarında yolcu garanti sayılarının ve gerçekleşen sayıların bedelini sordu. Turizmin bu yıl bitme noktasına geldiğini, bunun bedelinin devlete mal olduğunu ifade eden Akar, şu açıklamada bulundu:

"Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Kasım 2012 tarihinde büyük bir törenle açılan ve yap-işlet-devret modeli ile yapılan Türkiye'nin ilk bölgesel havalimanı olma özelliğini de taşıyan Zafer Havalimanı ilk yıl 850 bin yolcu garantisi ile faaliyete geçmiştir. Ancak sözleşmeye göre sadece ilk yıl yani hizmete girdiği yıl için, 500 bin iç, 350 bin de dış hat yolcu garantisi verilen havalimanından 63 bin iç, 20 bin dış hat yolcusunun yararlandığı Sayıştay raporlarında belirtilmiş ve devlet yolcu garantisi nedeniyle firmaya 4 milyon euro ödemek zorunda bırakılmıştır."

Akar havaalanlarıyla ilgili olarak şu soruları sordu:

-50 milyon euroya mal olan ve devletin cebinden bir kuruş bile çıkmıyor denilen Zafer Havalimanı için firmaya yıl bazında verilen yolcu garantisi sayısı kaçtır? Açıldığı tarihten bu yana yıl bazında yolcu sayısı nasıl gerçekleşmiştir? Devlet işletmeci firmaya yıl bazında ne kadar ödeme yapmak zorunda kalmıştır?

-Yine yolcu garantili olarak ihale edilen Milas havalimanında yıl bazında garanti edilen yolcu sayısı nedir? Yıl bazında gerçekleşen yolcu sayısı kaç olmuştur? Devletin kasasından işletmeci firmaya ne kadar ödeme yapılmak zorunda kalınmıştır?

-Turizmin bitme noktasına geldiği 2016 yılının ilk 6 ayında yap-işlet-devret ve yolcu garantisi verilen havalimanlarında garanti verilen yolcu sayıları ve gerçekleşen yolcu sayıları nasıl gerçekleşmiştir? İşletmeci firmalara devletin ödemek durumunda kaldığı tutar ne kadar olmuştur?

-İşletmeci firmalara 32 yıl işletme hakkının verildiği havalimanlarında verilen garanti yolcu sayıları neye göre belirlenmiştir? Zafer Havalimanı'nda ilk yıl gerçekleşen 83 bin yolcu sayısını nasıl açıklıyorsunuz?
-Ankara Esenboğa Havalimanı için iç ve dış hatlar da yap-işlet-devret ve yolcu garantisi verilmiş midir? Verildiyse yıllar bazında verilen garanti yolcu sayısı nedir? Gerçekleşen yolcu sayısı ve devletin ödemek durumunda kaldığı tutar ne kadar olmuştur?

Belirtilen havalimanları dışında işletmeye alınan, yapımı devam eden ve yap-işlet- devret ya da yolcu garantili devam eden havalimanı mevcut mudur? Bunların sözleşme süreleri ve sözleşme şartları nedir? Garanti edilen yolcu sayısı ve yolcu bazında ücret nasıl gerçekleşmiştir?

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr