CHP'nin Diyarbakır'da düzenlediği çalıştıya katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, basın toplantısı düzenledi. Toplantıya bir yıl önce Diyarbakır'da öldürülen Baro başkanı Tahir Elçi ile ilgili konuşarak başlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba şunları söyledi:

"Bu cinayet faili meçhul değil, faili meşhur bir cinayet. Bu cinayet AKP'nin ve politikalarının hedef gösterdiği, Türkiye'de ve bu bölgede barışı savunan bir insanın katledilmesiydi. Tahir Elçi'yi katleden anlayışın politikaları maalesef hızla devam ediyor. Biz Tahir Elçi'nin katillerinin mutlaka bulunmasını istiyoruz. Tahir Elçi'yi katledenlerin arkasındaki gücün bulunmasını istiyoruz ki, bir daha faili meçhuller yaşanmasın."

ABDULHAMİT GÜL'E TEPKİ

Türkiye gündeminin oldukça yoğun olduğunu anlatan Ağbaba, AKP Genel Sekreteri Abdülhamit Gül'ün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için söylediği, "Milli güvenlik sorunu haline geldi" sözlerine sert tepki göstererek şöyle devam etti:

"Akılla, mantıkla, ahlakla izah edilecek bir durum değil. Bir insanın bu lafı edebilmesi için ar damarlarının çatlamış olması, utanma duygusunu kaybetmiş olması gerekir. Kemal Kılıçdaroğlu ana muhalefet partisinin genel başkanı, hangi milli güvenlik sorunu var? Onu anlayabilmiş değiliz. 2011'de Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanı, 'Suriye politikalarına mezhepçi politika izleme, orada etnik kimliğe karşı bir temizlik hareketi yürütme' diye uyardı. Suriye politikası için 'yanlıştır' dedi. Bugün Suriye'de savaşın içerisine girmiş, her gün şehitlerin geldiği bir dönemle karşı karşıyayız. Irak, İranla, Mısırla, Libya'yla kavgalıyız. Eskiden dünya kadar komşu ülkelerimize kavgalıydık, onlarla ilişkimiz yoktu. Şimdi Avrupayla bir ilişkimiz yok. Eğer bir milli güvenlik sorunu arıyorsa, bu kaçak saraya baksın, kendi siyasi partisine baksın. Bugün hergün şehit haberleri alıyorsak, Türkiye'de hangi şehirde ne zaman canlı bomba patlayacağını sorguluyorsak, bu IŞİD denen katil sürüsü Türkiye'de geziyorsa, PKK bu kadar güçlü şekilde eylem yapıyorsa, bunu sağlayan AKP'dir. O genel sekreterin temsil ettiği siyasi anlayıştır. Milli güvenlik sorunu var, ama bu milli güvenlik sorunu elinde iktidar olamayan, iktidar erkini kullanamayan ana muhalefet partisi değil, iktidarı temsil eden, hükümeti temsil eden o iradedir. Yani saraydadır. Yani Tayyip Erdoğan. Tayyip Erdoğan bugün Türkiye için, AKP bugün Türkiye için bir milli güvenlik sorunu haline gelmiştir. Ve mutlaka Türkiye bundan kurtulmalıdır."

TAHİR ELÇİ ADININ HAVLANINA VERİLMESİ

Tahir Elçi adının Diyarbakır Havaalanı'na verilmesi konusunda bir öerilerinin olup olmadığı konusundaki bir soruya Ağbaba, "Trabzon'da il başkanları toplantısında böyle bir öneride bulunuldu. Halktan böyle bir talep gelirse, biz de bu talebi desteklemekten büyük bir gurur duyarız. Böyle bir talep varsa meclise teklif olarak sunabiliriz" diye yanıtladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr