CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Selin Sayek Böke partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sonrası, MGK'den OHAL'in uzatılması tavsiyesine yönelik açıklamalarda bulundu. Böke bu tavsiyeyi açık bir darbe olarak niteledi.


"DARBE, KHK'LARLA DEMOKRASİYİ BOMBALAYARAK BAŞARILMAYA ÇALIŞILIYOR"

Olağanüstü hal (OHAL) uygulamasını ve çıkarılan kanun hükmünde kararnameleri (KHK) eleştiren Böke, "Askeri darbeyle başarılamayanı bir sivil darbeyle, diktatörlüğü bu ülkeye yerleştirmeye çalışarak yapıyorlar. Biz, asla bu ülkede demokrasinin, milletin iradesinin ve anayasal sistemin gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Meclis'i bombalayan FETÖ, AKP tarafından açıkça korunuyor ve Meclis'i bombalayarak başarılamayan darbe, şimdi KHK'larla demokrasiyi bombalayarak başarılmaya çalışılıyor. Biz, buna da izin vermeyeceğiz.

15 Temmuz'dan beri ısrarla ifade ediyoruz, darbenin bir panzehri var o da demokrasi, daha çok demokrasi. Bize düşen en önemli görev de canı pahasına bunu sokakta savunmuş olan milletimizle beraber, bu demokrasiyi savunmaya devam etmektir. Darbeyle elde edilemeyen güç, AKP tarafından şimdi 'KHK'larla, OHAL'i sınırsız uzatma' söylemleri ve uygulamalarıyla açıkça bir sürekli diktatörlüğe dönüştürülüyor. Saray rejiminin inşasına boyun eğmeyeceğiz" diye konuştu.

"BU AÇIK BİR DARBEDİR"

Darbeyle mücadelenin OHAL'i uzatarak olmayacağını savunan Böke, "15 Temmuz gecesi darbe başarılı olsaydı, Meclis işlevsiz kalacaktı, milletin iradesi darbeciler tarafından gasp edilecekti, bugün AKP, OHAL rejimi ve KHK'larla milletin iradesini açıkça gasp ediyor, bu bir darbedir. Eğer 15 Temmuz gecesi darbeciler başarılı olsaydı, binlerce insanı hukuki süreçlere tabi tutmadan işlerinden atacak ve hapsedeceklerdi, bugün AKP iktidarı binlerce insanı sorgusuz, sualsiz işten atıyor ve hapsediyor, bu bir darbedir.

Eğer 15 Temmuz gecesi o darbe başarılı olsaydı, bir insanlık ayıbı olan işkence yeniden Türkiye gerçeğine dönüşecekti, bugün AKP rejimi Türkiye'yi yeniden işkence ile tanıştırıyor ve tartıştırıyor, bu bir darbedir. Eğer 15 Temmuz darbesi başarılı olsaydı, televizyonlar keyfi olarak karartılacaktı, kapatılacaktı, medyaya baskı uygulanacaktı, bugün AKP rejimi tam da bunu yapıyor, bu açık bir darbedir" ifadelerini kullandı.


'LOZAN' AÇIKLAMASI: ERDOĞAN FABRİKA AYARLARINA DÖNMÜŞ GİBİ GÖZÜKÜYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beştepe'deki Muhtarlar Toplantısı'nda yaptığı 'Lozan'ı bize zafer diye yutturdular' açıklamasını değerlendiren CHP'li Böke, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce Lozan'la ilgili kullandığı bir ifadeyi hatırlatarak, şöyle konuştu: "Öyle gözüküyor ki Erdoğan'ın Erdoğan'ı ikna etmesi gerekiyor. Çünkü farklı dönemlerde Erdoğan'ın farklı açıklamaları var. Bugün çıkıp başka bir şey söylüyor. Çok da şaşırmıyoruz, Erdoğan fabrika ayarlarına dönmüş gibi gözüküyor"

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr