CHP, İsrail ile imzalanan anlaşmaya ilişkin yazdığı muhalefet şerhinde, “Anlaşma, hükümetin daha önce kamuoyuna taahhüt ettiği koşulları sağlamadığı gibi, kurbanların aileleri ve bu çerçevede ülkemiz için onur kırıcı hükümler içermektedir” dedi.

CHP, Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısına muhalefet şerhi yazdı.

“BU ANLAŞMA, TBMM’YE TAMAMI SUNULMAYAN BİR ÇERÇEVE METNİN BÖLÜMÜDÜR”

CHP’nin yazdığı muhalefet şerhinde şu ifadeler yer aldı:
“Öncelikle belirtmek isteriz ki, biz Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesini destekliyoruz.
Ancak, söz konusu anlaşma, hükümetin daha önce kamuoyuna taahhüt ettiği koşulları sağlamadığı gibi, kurbanların aileleri ve bu çerçevede ülkemiz için onur kırıcı hükümler içermektedir. Türkiye, hatalı olarak ilan ettiği kırmızı çizgilerden geri adım atmak zorunda kalmıştır.

“İSRAİL’LE İMZALANAN TÜM BELGELERİN SUNULMADIĞI ANLAŞILMAKTADIR”

TBMM’ye bu anlaşmanın ana çerçevesini oluşturan mutabakat notu başta olmak üzere, İsrail’le imzalanan tüm belgelerin sunulmadığı anlaşılmaktadır.

Türkiye ile İsrail arasında imzalanan bu anlaşma, TBMM’ye tamamı sunulmayan bir çerçeve metnin bölümüdür. Bu nedenle komisyonda eksik bir tartışma yürütülmüştür. İsrail’in Türkiye’ye tazminat ödemediği ancak 20 milyon doları ‘lütfettiği’ anlaşılmıştır. İsrail, bu anlaşmayla, asıl amacı olan Mavi Marmara saldırısında görev alan vatandaşlarını Türkiye’deki hukuki ve cezai süreçlerden korumayı başarmıştır. Gazze ablukasının kaldırılmasına yönelik hiçbir ifadenin yer almadığı anlaşma Türk dış politikasının ne kadar yanlış yönetildiğinin bir örneği olarak tarih sayfalarındaki yerini alacaktır.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr