CHP Grup Başkanvekili Levent Gök Mardin ve Diyarbakır'da incelemelerde bulunan Vecdi Gündoğdu, Ünal Demirtaş, Ali Özcan ve Mehmet Gök ile birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Güneydoğu'da sokağa çıkma yasağının yaşandığı ilçelerde hukuksuz bir uygulama yapıldığını ileri süren Levent Gök 1955'ten bu yana yaşanan sokağa çıkma yasaklarını değerlendirdi.
Levent Gök "6-7 Eylül olaylarında 1955 yılında gece sokağa çıkma yasağı oluyor İstanbul'da. Saat 24.00 ve 05.00 saatleri arasında yasak uygulanıyor. 12 Mart muhtırasında Ankara'da gece sokağa çıkma yasağı var yine aynı saatler içinde. Darbenin olduğu 12 Eylül 1980'de darbe sabahından ertesi güne devam eden 27 saatlik sokağa çıkma yasağı var. Türkiye'de en uzun süreli sokağa çıkma yasağı 29 Eylül 1980'de Malatya'da meydana gelen patlama sonucu verilen 33.5 saatlik sokağa çıkma yasağıdır. Doğu ve Güneydoğu'da 80 güne yaklaşan sokağa çıkma yasakları uygulanıyor. AKP'nin Türkiye'yi getirdiği nokta, darbeler katliamların yaşandığı günler ve muhtıraların yaşandığı tarihlere baktığımızda demokrasilerin rafa kaldırıldığı darbe ortamlarında dahi hiçbir zaman uygulanmamış ölçüde. Tahammül sınırlarını aşan sokağa çıkma yasağını hukuksuz uyguluyorlar" diye konuştu.

"DİYARBAKIR'DA EV KİRALARI ARTTI"

Sur'daki izlenimlerini aktaran Levent Gök, ilçede 50 kişinin göç ettiğini, ticaretin durduğunu, işsizliğin yaşandığını belirtti. Sur'u 'hayalet şehir' olarak nitelendiren Levent Gök, Diyarbakır'da ev kiralarının da arttığını söyledi. Gök konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu çatışmalar civar mahalleleri de etkilemiş. Diyarbakır'da ev kira fiyatlarının artmasına neden olmuştur. Öncede 300-400 liraya ev bulunuyordu. Şimdi fiyatlar 700 lira ve bin lira arasında değişiyor. Sur'da yaşanan ekonomik tahribat olduğu gibi Doğu ve Güneydoğu'yu sarstı. İşsizlik hakim Diyarbakır'da. Sur eski Sur olamaz artık. Bugün olaylar bitse Sur' da ancak 5-6 yıl sonra normal hayatına dönebileceğini öngörüyoruz. Sur'un alt yapısı, sokakları, tarihi mirası çöktü. İnsanları göç etti. Ağır silahlar nasıl Sur'un merkezine girebilmiştir?. Nasıl olmuştur bu? Kim buna seyirci kalmıştır?"

"OKULA GİDEMEYEN ÖĞRENCİLERİN HEPSİNE TEŞEKKÜR BELGESİ VERİLMİŞ"

Sur'da çocukların okula gidemediğini sağlık hizmetleri olmadığını vurgulayan Levent Gök şöyle dedi: "Okula gidemeyen öğrencilerin hepsine yarıyıl tatiline girerken Teşekkür Belgesi verilmiş. Bu açıklar nasıl kapanacak? Sağlık ocakları kapatıldı sağlığa erişimde olanak kalmamıştır. Sur'un ardındaki sır nedir sormak gerekiyor. İktidar partisi bunu açıklamalıdır. Nelere yol açtıklarını anlatmalıdırlar. Halkımız hesap sormalı AKP iktidarından. Halk PKK terörüyle, AKP iktidarının hukuksuz uygulamaları arasında sıkışmıştır. Şu anda özellikle 7 Haziran seçimlerinden sonra devlet aklı da iflas etmiştir. Kürt sorunun kendisine ilke edinen PKK da Kürt sorunu çözümü için engel olmaya devam etmektedir."

"HDP SİYASİ AĞIRLIĞINI KAYBETMEKTEDİR"

Herkesin terörle arasına kesin bir çizgi koyması gerektiğini savunan Levent Gök, "HDP siyasi ağırlığını giderek kaybetmektedir. Bu ağır tablo karşısında. Herkes terörle arasına kesin bir çizgi koymalıdır arasına. Kürt sorununun çözümünü Meclis'te olmasını defalarca söyledik. PKK'nın baskısıyla devletin anti demokratik uygulamalarıyla yurttaşlarımızın hak ettiği talebi hakları olduğunu biliyoruz. PKK'nın dayatmasıyla hükümetin eğilen konjonktür yaklaşımlarıyla sorun çözülemez. Böyle bir sorunun olduğu doğrudur. TBMM'dir çözümü. Bütün partilerle çözülmek durumundadır."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr