CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Ankara'da yapılan saldırıyı kınadı. Saldırıyla ilgili 3 partiyle deklarasyona ulaşıldığını belirten Özgür Özel “Tarihi birlikteliğin zamanı gelmiş geçiyordu ama 3 partinin imzaladığı bildiriyi son derece önemsiyoruz“ diyerek imzalanan bildiriyi gösterdi. Özgür Özel, saldırıyla ilgili istihbarat zafiyeti olduğunu sorumluların istifa etmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Bu ülkede istihbarat zafiyeti başta olmak üzere güvenlik politikalarını sorgulanması gerekir. CHP'nin bu konuda vermesi gereken nasıl bir katkı varsa o katkıdan geri durmuyoruz. Ama bu sorumluların sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. AKP'nin bizimle birlikte bir bildiriye imza atıyor oluşu onların sorumluluğu ortadan kaldırmaz. Hükümet ettikleri ülkede başkentte bombalar patlıyorsa yüzlerce canımızı mesaiden sora evine ulaştıramıyorsak burada birilerinin hesap vermesi gerekiyor. Ama bugün herhalde sorumlulara sorumluluklarını hatırlatma günü. Bunca akan kan, faciadan sonra herkes koltuklarında oturmaya devam mı edecek? Saldırıdan sonra saldırganlar bulunuyor. Bu açıklamayı saldırı olmadan bir gece önce beklerdik.Herkes ciddi bir kaygı içinde Türkiye'de."

"BİR SONRAKİNİ GELİP MECLİSİN İÇİNDE PATLATACAK"

İmzalanan bildiriyi gösteren Özgür Özel şunları söyledi: "Biz terörü kınıyoruz kim kınıyorsa onunla birlikteyiz. Bizim dışımızda bu imzanın sahiplerinin başka sorumluluğu yok mu. Kim bedel ödeyecek kim istifa edecek. Eğer sorumluluk bizdeyse biz istifa edelim, kim edecek istifa biz bedelini ödeyelim. Böyle bir boşvermişlik umursamazlık; bunu CHP'nin kabul etmesi mümkün değil. Birileri bu meclise gelip bu olanları nasıl durduracağımızı hep beraber konuşacağız. Bunun hesabını veren olmayacak mı? Biz doğrudan sorumluları hesap vermeye istifa müessesini harekete geçirmeye, istifa etmeyenleri görevden alınmasını talep ediyoruz CHP olarak. Burası herhangi bir ülke, bir şehir değil. Burası Türkiye'nin başkenti. 14 yıldır elinde devlet, kibrinden yaklaşılmıyor. Adam bir sonrakini gelip Meclisin içinde patlatacak. Bu imzanın arkasına sığınıp da aklanamazsınız. Ya devleti devlet gibi yönetirsiniz ya bu işi bırakıp gidersiniz. Katlanacak halimiz kalmamıştır."

"BUNUN ÖTESİNDE BİR ŞEY YOK. GİDİP GENELKURMAY'A BAYRAK MI DİKECEK?"

Özgür Özel sorumluların kim olduğu sorusuna "Sorumlu devletin başı bana göre, anayasa yapın diyen, kibrinden yanaşılmayan, ben ben diyendir. O çıkıp sorumlu benim demelidir. Cumhurbaşkanı, başbakan, milli savunma bakanı, içişleri bakanı olmak üzere kabinenin bütün üyeleri sorumlular. Bu sorumluların yakasını bırakmayacağız. Azot gibi kendilerini ortamdan arındıp hadi deklarasyon yayınlayalım olmaz. Biz yayınladık. Bugünden itibaren ne yapmak istiyorlarsa gelsinler. Olmadık işlerle güvenlik sağlamaya çalışıyorlar. Bunun ötesinde bir şey yok. Gidip cumhurbaşkanlığı sarayını başbakanlık konutunu mu ele geçirecek genel kurmaya bayrak mı dikecek. Ana muhalefet partisi olarak utanıyoruz. Gözlerinin içine baka baka söylüyoruz bu saldırılarda sorumludur herkes hesap vermek durumundalar. Devraldıkları ülke böyle bir ülke değildi" şekilende yanıt verdi.

"YETKİLİ AĞIZLARIN AÇIKLAMASINA İTİBAR ETMEK DURUMUNDAYIZ"

Özgür Özel, Salih Müslim'in saldırının PYD ile ilgisi olmadığı, ancak hükümet yetkililerinin saldırıyı YPG'nin düzenlediğini açıkladığı, faillerin kim olduğu yönünde şüphe duyup duymadığını sorulması üzerine şu yanıtı verdi: "Bir ülke düşününki kalbinde bomba patlıyor. Bir gece önce toplanamayan istihbarat bir gece sonra toplanıyor ve açıklama yapıyor. Son bir hafta süreyle patlayan bir bomba ve arkasından kim patlattı bulunuyor. Hükümetin yaptığı bu açıklama sorumluluk anlayışımız gereği itibar hallediyor. İşini yapış şekline baktığınıza bu açıklamanın bu kadar net ve sonuna gelmesi açısından dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Yetkili ağızların açıklamalarına itibar etmek durumundayız ana muhalefet olarak."

"TERÖRE ENGEL OLAMAYANLARI DA KINIYORUZ"

Ortak bildiriye HDP'nin imza atmaması ile ilgili bir soruya Özgür Özel, "4 partinin imza atmış olmasını herşeyden çok isterdik. Bu meclis bildirine dönüşemedi tüm partiler imza atmadığı için. CHP olarak metinde tam mutabakatımız var. Ancak gördüğümüz o ki iktidar partisi muhalefetle birlikte terörü kınarken kendi sorumluluğunun görünürlüğünü azaltmaya çalışıyor. Ama bu imza sorumluluğu ortadan kaldıran bir imza değil. Terörü kınıyoruz evet ama engel olamayanları da kınıyoruz. Hepimizi utandıran görevini yapamayan hükümeti kınıyoruz. İstihbarat zafiyetiyle ülkeyi bu hale getirenleri kınıyoruz. Bu konularda parlamentodan istedikleri desteği vereye hazırız" diye cevap verdi

DİYARBAKIR'DAKİ SALDIRI

Diyarbakır'da 6 şehit olduğunun anımsatılması üzerine Özel "Dünkü acının üzerine bu şehitler son derece üzücü. . Zamanlama açısında anlamlı ve kaygı verici bu saldırı" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr