CHP Cezaevi Komisyonu üyesi Milletvekilleri, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile Muğla Milletvekili Nurettin Demir imzasıyla Meclis Başkanlığına sunulan Kanun Teklifi'nde Gülen cemaatine mensup hakimlerin baktığı davalardan ceza alanlara yeniden yargılanma yolunun açılması öngörülüyor.

CHP'nin hazırladığı kanun teklifi şöyle:

15 Temmuz günü ülkemize, cumhuriyetimize, demokrasimize, laik parlamenter sistemimize yönelik hain bir darbe girişimi, çok uzun yıllardır devlet içinde yuvalanan bir terör örgütü tarafından gerçekleştirilmiştir. Fethullahçı Terör Örgütü sistematik bir şekilde on yıllar öncesinden başlayarak Devlet yapısı içerisine üyelerini yerleştirmiş, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında yer edinmiş, Emniyet ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yerleştirilmiş, her düzeyde mahkemelerde karar verici pozisyonlara getirilmiştir.

'KUMPAS DAVALARIYLA MASUM İNSANLAR MAĞDUR EDİLDİ'

Adalet sistemini ele geçiren bu örgüt, bir çok kumpas davası tezgahlamış, masum insanları, örgütün hakimleri eliyle verdikleri kararlarla cezaevlerine göndermiştir. Kendi üyelerinin önünü açıp, kadrolaşmalarını hızlandırma amaçlı bu davalar, gerek Türk Silahlı Kuvvetleri, gerek Emniyet Teşkilatı, gerekse de tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan vatanseverleri hedef almıştır. 15 Temmuz hain darbe girişiminde rol oynayan isimlerin birçoğu, bu kumpas davaları sonucu görevden alınan ve cezaevine gönderilen masum insanların yerine atanan/getirilen kişiler olmuştur.

Sadece son on yıllık süreçte yaşanan Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi kamuoyunda çok bilinen kirli kumpas davalarında yüzlerce insanımız mağdur edilmiştir. Cezaevlerinde hayatları çalınan, psikolojisi bozulan, intihara sürüklenen, sağlığını ve hayatını kaybeden yüzlerce insanımız ve aileleri adaletin sağlanması için yıllarca beklemiştir.

Mahkemelerde örgütün savcıları tarafından suçlanan, hakimleri tarafından da mahkum edilenler ne yazık ki bu davalarla sınırlı değildir. Türkiye’nin dört bir yanında bu terör örgütüne bağlı hakimlerin, kendi üyelerine yer açmak veya haraç kesemediği insanları cezalandırmak amacıyla haksız kararlar vererek suçsuz insanları cezaevlerine gönderdiği anlaşılmaktadır. Adaletle değil, terör örgütünden gelen emirler doğrultusunda iddianameler hazırlayan savcılar ve karar veren hakimlerin baktığı davalar, bu nedenlerle yeniden görülmelidir.

Bu kanun teklifi ile terör örgütü üyesi olduğu hükmolunan hakimlerin baktığı davalarda ceza alan vatandaşların yeniden yargılama hakkı alması ve bu davaların bağımsız mahkemelerde, adaletle yeniden görülmesi amaçlanmıştır.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr