Altıok, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde Sur’da 45 binden fazla insanın göç etmek zorunda kaldığını belirtti.

Altıok, Diyarbakır Suriçi bölgesinin 1988’de kentsel SİT alanı ilan edildiğini, Temmuz 2015’te de Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesine alındığını ifade ederek “Bölgede bulunan ve sit alanı içinde olan tarihi dokuya sahip kaç yapı yıkılmıştır? Bunların yıkılma gerekçesi nedir? Korunması ve geleceğe aktarılması gereken bu yapılar hangi gerekçelerle yıkılmıştır?” diye sordu.

 Vatandaşların doğup büyüdüğü ve uzun yıllardır yaşadığı yerin boşaltılması için elektrik ve suların kesilmesi başta olmak üzere her türlü baskının yapıldığı ve bu insanların sağlık ve eğitim imkanlarından tamamen uzak tutulduğu iddialarını da gündeme taşıyan Zeynep Altıok’un önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

- 2015 yılından bu yana Diyarbakır Sur’da çıkan çatışmalarda kaç sivil ölmüş kaçı yaralanmıştır? Bunların kaçı çocuk kaçı kadın kaçı erkektir?

- 2015 yılından bu yana geçen sürede Sur’da kaç ev çıkan çatışmalarda kullanılamaz hale gelmiştir? Bu evlerden kaçı tarihi eser niteliği taşımaktadır?

- Acil Kamulaştırma Kararı alınmadan önce, Sur’da kaç tane kullanılabilir durumda yapı bulunmaktaydı? Geçtiğimiz süreçte kaç konut yıkıldı?

- Bölgede bulunan ve sit alanı içinde olan tarihi dokuya sahip kaç yapı yıkılmıştır? Bunların yıkılma gerekçesi nedir? Korunması ve geleceğe aktarılması gereken bu yapılar hangi gerekçelerle yıkılmıştır?

- Evini terk etmek istemeyen konut sahibi kaç kişidir? Bu kişilerin akıbeti nedir? Bu insanların tehdit edildiği iddiaları doğru mudur? Konuyla ilgili tarafınıza aktarılmış bir şikayet bulunmakta mıdır? Varsa ilgililer hakkında ne tür idari işlemler yapılmıştır?

- Sur’da şu anda kaç insan yaşamaktadır? Bu insanlara ne kadar zamandır ve hangi gerekçelerle su ve elektrik hizmeti verilmemektedir?

- Yıkımlarda kullanılan kepçe, araç ve operatör giderlerinin yıkılan konut sahiplerinden tahsil edildiği iddiaları doğru mudur? Verilen para miktarı neye göre belirlenmiştir? Kamulaştırmadan ne kadar süre sonra konut sahiplerine paraları ödenmiştir?

- Kamulaştırılarak yıkımı yapılan konut sahiplerinin eğitim, iş ve sosyal yaşamları ile ilgili hangi çalışmaları yapmaktasınız? Konuyla alakalı olarak ne tür önlemler alınmıştır?

 - Sur’da yaşayan vatandaşlara 16 Nisan referandum öncesi sokağa çıkma yasağı boyunca “Evet vermezseniz TOKİ burada size ev yapmayacak” propagandası yapıldı mı? Yapıldıysa bunu gerçekleştirenler ve göz yumanlar kimlerdir? Haklarında herhangi bir idari işlem başlatılmış mıdır?

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr