CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Milli eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması için verdiği soru önergesinde "Kamu kurumlarının tarafsız olması ve tüm vatandaşlara eşit mesafede durması gerekliliğinden yola çıkarak CHP, HDP ve MHP’nin seçim şarkılarının okullarda teneffüs zili olarak kullanılması düşünülmekte midir?" diye sordu.

Tanrıkulu'nun soru önergesi şöyle:

Bursa’daki okullarda teneffüs zili olarak “Dombra” şarkısının kullanıldığı geçtiğimiz günlerde Eğitim-İş Sendikası tarafından gündeme getirilmiştir. AKP’nin seçim şarkısı olarak kullandığı bu şarkının teneffüs zili olarak kullanılmaması için Bursa Valiliği’ne başvuran Eğitim-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada, şu konulara dikkat çekildi:

 “Bursa/İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bugün saat 13.53’te okul müdürlerine sms göndererek “denbira” (dombra) okul zili olup olmadığı konusunda acil olarak bilgi talep ediyor. Devamında ise bir mesaj daha yollayarak (ancak 2. mesaj okul müdürleri ile sınırlı değil, ilçedeki tüm öğretmenlere gidiyor) tenefüslerde 10. Yıl Marşı çalınıp çalınmadığı soruluyor.

 Görünen o ki Milli Eğitim Bakanlığı Dombra ile 10.Yıl Marşı’nı bir tutarak, her ikisinin de ulusal düzeyde marş niteliğinde olduğundan hareketle çalınmasında bir sakınca olmadığı yönünde yanıt vermeye hazırlanıyor.

Bu bağlamda;

 1) Okullarda teneffüs zili olarak “Dombra” şarkısının kullanıldığı iddiaları doğru mudur?

 2) Bursa’daki okullarda teneffüs zili olarak “Dombra” şarkısı kullanılmakta mıdır?

 3) Siyasi bir partinin seçimlerde kullandığı şarkının okullarda çalınması kararını kim vermiştir?

 4) Ülke çapında başka hangi okullarda “Dombra” şarkısı kullanılmaktadır?

 5) Kamu kurumlarının tarafsız olması ve tüm vatandaşlara eşit mesafede durması gerekliliğinden yola çıkarak CHP, HDP ve MHP’nin seçim şarkılarının okullarda teneffüs zili olarak kullanılması düşünülmekte midir?

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr