CHP Milletvekilleri Ceyhun İrgil ile Barış Yarkadaş, Gazeteci Can Dündar ile Erdem Gül'ün hücrelerinde HALK TV'yi izleyemediklerini, izlemek için yaptıkları başvuruların ise sonuçsuz kaldığını söyledi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise "Dilekçesini bana getirin, bir saat içinde engeli kaldıracağım'' sözünü verdi.

''HALK TV YASAĞININ SEBEBİ NEDİR?''

TBMM'de dün gece yapılan oturumda, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'e uygulanan TV sansürü de gündeme geldi. CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a, "Can ve Erdem, hücrelerinde HALK TV izleyemiyor. İzlemek için dilekçe de verdiler... Milletvekilimiz Barış Yarkadaş, bu konuyu size bir önerge ile sordu. Hala yanıt vermediniz. Halk TV yasağının sebebi nedir?'' sorusunu yöneltti. Yarkadaş da bu sırada, "Sayın Bakan, Halk TV neden sansüre uğruyor? Lütfen yanıtlayın…'' dedi.

''ÜÇ DİLEKÇE VAR SAYIN BAKAN''

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, soru üzerine Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi'ye dönerek, "Soruyu yanıtlamak istiyorum'' dedi. Bakan Bozdağ, ''Can Dündar ve Erdem Gül'ün bugüne kadar "Halk TV seyretmek istiyoruz." diye Bakanlığa veya Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne yapılmış bir yazılı müracaatı yoktur'' ifadesini kullandı. CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Bakan Bozdağ'ın sözlerine itiraz etti. Yarkadaş, "Dündar'ın üç dilekçesi var'' dedi. Bakan Bozdağ bunun üzerine, "Bir dakika anlatacağım'' diyerek yeniden söz aldı.



Bozdağ, sözlerine şöyle devam etti:

"Ceza infaz kurumlarında merkezî yayın sistemi üzerinden izlenebilen televizyon kanalları hükümlü ve tutuklulardan gelen talepler doğrultusunda idare ve gözlem kurulunca belirlenmektedir. Özellikle mevcudu kalabalık ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklular arasında anket yapılmak suretiyle en çok talep edilen kanallar belirlenmekte ve merkezî sistemden yayınlanmaktadır.

''TALEPLERİ DEĞERLENDİRİYORUZ''

Kural budur yoksa cezaevinde falan kanalın seyredilmesi, seyredilmemesi konusunda Bakanlığımızın bir uygulaması yoktur. Bu kurala göre bu yapılıyor çünkü cezaevlerinde çok farklı düşünen insanlarımız var. Onların ortak isteklerine -kalabalık olan yerlerde ona- riayet ediliyor ama tek kalınan, diyelim 2 kişi olan yerlerde talepleri varsa o taleplere göre onlar da değerlendiriliyor. Şu anda bir talepleri yok. Talepleri yazılı olarak olduğunda gereği yapılır.''

YARKADAŞ: SANSÜR SÜRÜYOR

Bakan Bozdağ'ın sözlerine itiraz eden CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Sayın Bakan, Can Dündar ve Erdem Gül'le birkaç gün önce yüz yüze görüştüm. Sayın Can Dündar idareye Halk TV'yi açtırmak için üç kez dilekçe vermelerine rağmen herhangi bir cevap verilmediğini ve Halk TV sansürünün devam ettiğini söylüyor'' ifadesini kullandı.

BOZDAĞ: DİLEKÇE GELSİN, BİR STTE AÇTIRAYIM

Yarkadaş'ın itirazı üzerine yeniden söz alan Bakan Bozdağ ile CHP'li vekil arasında şu diyalog yaşandı:

BEKİR BOZDAĞ - Bakın, şimdi diyorum ki; burada birimizin bilgisinde yanlışlık var.

BARIŞ YARKADAŞ - 3 kez dilekçe verdiğini söyledi.

BEKİR BOZDAĞ - Şimdi, bakın, o dilekçelerin örneklerini alın getirin, burada açıklayın. Benim yanlış verdiğimi söyleyin, ben sizden özür dileyim.

BARIŞ YARKADAŞ - Estağfurullah.

BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) - Şu anda, bakın, bizim elimizde kayıtlarda -özellikle baktırdık, dün de soruldu- idareye verilmiş tek bir dilekçesi yok. Can Dündar Halk TV izlemek istiyorsa dilekçesini versin, bir saat sonra ona o yayını verelim. Talep etsin.

BARIŞ YARKADAŞ - Tamam.

BEKİR BOZDAĞ - Şu anda talep etmiyor. Biz ne yapalım?

BARIŞ YARKADAŞ - Sayın Bakan, dilekçelerin örneğini sizin makamınıza ileteceğim.

BEKİR BOZDAĞ - Örneği tarihleriyle var, kayda da girmiştir.

AYTUĞ ATICI (Mersin) - Dilekçeye ne gerek var Sayın Bakan, açın gitsin, Allah Allah.

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Bakan. Sayın Yarkadaş, teşekkür ederim.

ÖZEL: DİLEKÇELER İŞLEME KONULMUYOR

Bakan Bozdağ ile CHP'li Yarkadaş'ın diyaloğu sonrası CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de konuya ilişkin görüşlerini açıkladı. Özel, şöyle konuştu:

''Sayın Bakanım, geçen dönem, ben, Cumhuriyet Halk Partisinin dâhili bir komisyonu olan Cezaevi İzleme İnceleme Komisyonundaydım. Biliyorsunuz, 110 farklı cezaevine 180 ziyaret gerçekleştirdik. Ortak olarak karşılaştığımız en büyük şikâyet belli kanalların -ama bunların başında Halk TV geliyordu- izlenmek için verilen dilekçelerin hiç işleme konulmadığı ve asla açılmadığıydı. Biraz önceki yaklaşımınız çok önemli. Dilekçe verdikleri takdirde bir saat içinde verme sözü. Bunu Can Dündar'ın yanında ,Türkiye cezaevlerinde bu dilekçeyi veren tüm mahkûmlar için bu sözü veriyorsunuz değil mi?

BOZDAĞ: HER TÜRLÜ İMKANI TANIRIZ

Bakan Bozdağ, CHP'li Özgür Özel'in sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bir şeyi ifade edeyim: Bu tek kişilik kalan ve 2 kişi aynı yerde, ikisi beraber istediği zaman onların talebi tek kişi, 2 kişi, 3 kişi olan yerlerde onların ortak talebi neyse zaten ona göre işlem yapılıyor. Ama onun dışında kalabalık olan yerler, işte 10 kişi, 15 kişi olduğu zaman onların ortak isteklerine bakılıyor. Eğer onlar belli istekler bir araya gelip oluştuğunda orada bir kurul var. Bu kurul bunu değerlendiriyor, ona göre izin veriliyor. Talep olmadığında ve talep o ortak istekleri arasında az kaldığında… Çünkü belli sayıda o izin veriliyor. Ondan dolayı kaynaklanıyor. Ama diyelim ki, kalabalık değil de az olan yerlerde zaten isteğe uyuyoruz ama kalabalıkta da ortak talebe riayet ediyoruz. O açıdan, ortak talepler içerisinde yer alan her yerde ona imkân tanırız.''

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr