Camilo Guevara, daha önce de Meclis Başkanı Kahraman gibi konuşanların olduğunu belirterek "Tarih bir tanedir. Yalanlarla yapılmaz. Che'nin düşmanları onu öldürdükten sonra, tarihini de saptırmak istediler. Onun hatırasını, mirasını silmeye, yalan yanlış şeylerle zedelemeye çalıştılar. Jose Marti (Küba'nın milli kahramanı) 'İnsan, başkaldırısının büyüklüğüyle ölçülür' demişti. Babam dev bir imparatorluğa kafa tuttu" ifadesini kullandı.

Camilo Guevara'nın Hürriyet'ten Çınar Oskay'a verdiği mülakatın ilgili kısımları şöyle:

Dünyanın her yerinde Che Guevara tişörtleri, posterleri var. Bir votka markasına bile adını vermiş. Che imajının ticarileşmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bunun tek sebebi birilerinin para kazanmak istemesi, buna şüphe yok… Buna tabii ki karşıyım. Ama şu da var: Birçok kişi bunları kendini Che ile özdeşleştirdiği için giyiyor. İki yanı keskin bıçak. Bu adam kim diye merak edip öğreniyorlarsa, bunun faydaları olabilir. Ama Che'nin imajını onun tarihi kişiliğinden ayırmak isteyenler de var. Mesela İtalyan faşistleri bir gösteride Che pankartı taşımış. Bu, olacak şey değil tabii. Yani iyi yanlarına baksam da bu ticari işlere biraz sinirleniyorum.

BABAM DEV BİR İMPARATORLUĞA KAFA TUTTU'

Kısa süre önce Türkiye'nin Meclis Başkanı, Che töşörtü giyen liselilere kızdı, Che için "Kendisi infazlar yapan katil kişilik" dedi. Ne düşünüyorsunuz?

Biliyorum. Küba Büyükelçiliği resmi bir tepki verdi, kınadı zaten. Tarih bir tanedir. Yalanlarla yapılmaz. Che'nin düşmanları onu öldürdükten sonra, tarihini de saptırmak istediler. Onun hatırasını, mirasını silmeye, yalan yanlış şeylerle zedelemeye çalıştılar. Jose Marti (Küba'nın milli kahramanı) "İnsan, başkaldırısının büyüklüğüyle ölçülür" demişti. Babam dev bir imparatorluğa kafa tuttu. Ahlaki açıdan tertemizdi. İnsanların hayran olacağı, takip edeceği bir örnekti. Che'ye dil uzatan birinin, öncelikle onun tarihiyle ilgili bir iki şey biliyor olması gerekir. Sağcı, solcu fark etmez, eğer dürüst bir insansanız, hassas bir insansanız, en azından şöyle dersiniz: ‘Yahu bu ilginç, enteresan bir insan'. Ve öğrenmek istersiniz. Che, her şeyden önce büyük bir hümanistti. O koşullar içinde sadece silahlı mücadele yolu açıktı. Başka bir şansları yoktu.

Kaynak: Hürriyet

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr