HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP’li milletvekilleri hakkında dokunulmazlık konusu yapılan dosyaların siyasi olduğunu, yaşanan kutuplaşmanın da siyaseti yargı eliyle dizayn etme girişiminden kaynaklandığını belirterek “Biz dokunulmazlığa güvenerek siyaset yapmıyoruz. İçimizde cezaevinde yatmayan vekil sayısı 3’ü geçmez. Aşina olmadığımız yerler değil” dedi. Önder AKP’nin Meclis’teki 507 fezleke hakkında dokunulmazlığın kaldırılması yönündeki teklifle ilgili bir gazetecilere değerlendirme yaptı. HDP’nin ilkesel olarak dokunulmazlık konusundaki duruşunun belli olduğunu işaret eden Önder, “Ama bu bir çok şeyle birlikte ele alınması gereken bir husus. Başta bağımsız yargı, bağımsız yargıç” dedi.

Önder, çözüm isteniyorsa herkesin meseleye ilkesel yaklaşması gerektiğini belirterek “Böyle katrana bulayıp, linç kalabalığının ya da yargısal lincin önüne atmak yerine kalıcı anayasal bir düzenleme yapmak lazım” diye değerlendirme yaptı. Önder, dokunulmazlık tartışmasında yalnızca HDP’li vekillerin ismi konuşulurken Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hepsi kalksın çıkışının sebebini de “Başbakan bunun yaratacağı travmatik etkileri okuyabiliyor. Okuduğu için böyle bir tutum geliştirmek zorunda kaldı” diye yorumladı.

Kılıçdaroğlu da 'hodri meydan' dedi

Antalya’da partisinin “Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dokunulmazlık tartışmalarıyla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Hodri meydan” çıkışına aynı şekilde yanıt verdi. Kürsü dokunulmazlığı hariç milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması için Anayasa’nın 83. maddesinin yeniden yazılması teklifini yineleyen Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

‘Bedel ödemekten korkmayız’

“Yolsuzluk yapanların, ihaleye fesat karıştıranların, iş takipçiliği yapanların TBMM’de yeri yok. Ne işi var yolsuzluk yapan birisinin TBMM’de. Geçici madde öneriyorlar. Anayasada bir düzenleme yapılım ve mevcut olan dokunulmazlık dosyalarını yargıya gönderelim, yeni dosyalar gelirse onlar yine eskisi gibi raflarda kalsın. Çifte standart. Yani eski hırsız kötü de yeni hırsız mı iyi olacak? Eski dalavereci kötü de yeni dalavereci mi iyi olacak? Niye böyle bir anlayışın tutsağı haline getiriyoruz TBMM’yi? Bu çifte standart doğru değil. İlla ‘getireceğiz’ diyorlarsa, biz de hodri meydan diyoruz, bütün dokunulmazlıkları kaldıralım.”

Yargının mevcut durumu nedeniyle CHP milletvekillerinin dokunulmazlıklar kaldırılırsa talimatla hapse girmesi gibi bir durumun yaşanabileceğinin dile getirildiğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, “Bizde böyle bir kaygı yok. Bir haksızlık sade bir vatandaşa yapıldığı zaman tepki gösteriyoruz, aynı haksızlık milletvekiline yapıldığında da tepki göstereceğiz. Demokrasi adına bir bedel ödenecekse o bedeli önce siyasetçi ödeyecek” dedi.

Nâzım Hikmet’in “Sen yanmasan ben yanmasam nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa” dizelerini okuyan Kılıçdaroğlu, gerekirse bedel ödeyeceklerini, ”iktidarın sopa olarak kullandığı mahkeme kararıyla” hapse gireceklerini ama asla ve asla demokrasi yolundan dönmeyeceklerini söyledi. ()

'Meclis'te çözülmüyor'

Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili olarak AKP’ye, “Önce terörle ilişkisi olan HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılsın, sonra anayasanın 83. maddesinde kalıcı düzenleme yapılsın” önerisinde bulunan MHP, “muhalefetin önerilerinin AKP tarafından ciddiye alınmaması” durumunda geçici madde değişikliğine “evet” diyecek. MHP’ye göre, “AKP’nin özellikle Erdoğan’ın artan terör olayları sonrasında milletvekili dokunulmazlıklarına ilişkin yaptığı açıklamalar, başkanlık sistemine giden bir yol.” MHP, AKP’nin dokunulmazlıkları tartışmaya açarak, “Meclis’te bu iş çözülmüyor” demenin yolunu açtığını düşünüyor.

‘Parlamenter sistem tıkalı’

MHP’li kurmaylar, AKP’nin bu hamlesine karşı şu görüşleri dile getiriyorlar: “Biz her şeyden önce terörle ilişkili milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istiyoruz. CHP’nin önerisi ise ‘kürsü dokunulmazlığı hariç tüm milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması’ yönünde. AKP, kesinlikle kendi önerisinden vazgeçmeyecek. Muhalefet de taleplerinde ısrar edecek. Meclis’te tam da iktidarın istediği gibi ‘dokunulmazlık krizi’ çıkacak. MHP, AKP’nin bu hamlesini çok iyi görüyor. AKP’nin asıl amacının dokunulmazlıklardan öte ‘başkanlık’ olduğunu biliyor ve ‘parlamenter sistem tıkalı’ demek için fırsat kolluyor.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr