Trabzon Cezaevi’nde OHAL kapsamında avukat görüş günleri kısıtlandırıldı. Hükümlüler kendilerine ayrılan görüş günleri dışında avukatlarıyla görüştürülmezken, havalandırma saatlerinde de gökyüzünü tel kafesten izliyor. Bu durumu “zindan içinde zindan” şeklinde niteleyen hükümlü S.A., itirazlarına İnfaz Hâkimliği veya mahkemeden de olumlu yanıt çıkmadığını ekliyor.

Trabzon Cezaevi’nde kalan bir hükümlü avukatlarına yolladığı mektupla OHAL sürecinin cezaevlerine nasıl yansıdığını ortaya koydu. S.A. mektupta, sayılarının 60 olduğunu, küçük ve basık hücrelerde 6’şar kişi kaldıklarını söyledi.

Gizli genelge

S.A., 2 aydır avukat ziyaretlerinin hükümlüler için haftada bir günle sınırlandırıldığını vurgulayarak, “Koğuşların haftalık avukat görüş günleri var ve günü belirlenmiş koğuştaki hükümlülerin avukatları başka bir gün geldiğinde görüştürülmüyor. Bu uygulama “gizli genelge”ye dayandırılıyor ve yazılı sebep sunulmuyor. Bu gizli genelge denen şeyin hukukta yeri var mı? ” diye sordu. S.A. havalandırmanın büyük kısmının üstünün güvenlik gerekçesiyle tel kafesle örüldüğünü aktararak, “Öyle ki gökyüzü bile net görülemiyor. Zindan içinde zindan yani. Bunun da hukukta yeri var mı?” dedi. Türkiye’de cezaevlerinde darbe girişiminin ardından birçok temel hak askıya alınmış, kimi cezaevlerinde avukatların müvekkilleriyle görüşmelerinin kamera kaydı altında veya iki görevli eşliğinde yapılmaya başlandığı hak ihlali raporlarına yansımıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr