Onlar anneleriyle birlikte cezaevlerinde yaşadıkları için hem özgür değiller hem de oyun alanı, oyuncak, mama, çocuk bezi gibi temel ihtiyaçlarından yoksunlar.

Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı üyesi 24 gönülülnün geliştirdiği “İçerde Çocuk Var’’ projesi ile Kadın Ceza İnfaz Kurumları’nda gözetim altındaki anneleri ile kalan 0-6 yaş grubu çocuklar için kreş iyileştirme çalışmaları yapılıyor. Bu çerçevede Bakırköy Kadın Ceza İnfaz kurumunda bulunan anaokulu dört duvar bırakılıp tamamen yenilendi. Binaya, kütüphane, bilim odası, oyun odası, etkinlik-eğlenme odası ve mutfak ile yepyeni tuvaletler yapıldı.

Vakıf başkanı Nevin Özgün, “Kadın hapishanelerinde annelerinin talebi ile yanlarında kalan 0-6 yaş arası masumların hak ettikleri koşullarda kreş / anaokulları için yola çıktık. Bu projenin Türkiye’nin her ilinden destek görmesi bizlere güç katmış, toplumsal katılımlı bir çalışma olmuştur” dedi. Halen kadınların kaldığı hapishanelerde 500 civarında 0-6 yaş arasında çocuk bulunduğunu belirten Özgün, “Bazen hamile olarak hapse giren anne içeride iken doğum yapmakta.Özellikle anne- çocuk ikilisi için zaman geçirebilecekleri yaşam alanı talep ediyoruz. Çünkü anneleri ile koğuşta kalıyorlar. Ayrıca temel gereksinimlerinin karşılanmasını istiyoruz. Çocukların bu dönemi daha az travma ile atlatabilmesi, onlara özgü koşullarda akranları ile koğuş dışında verimli zaman geçirmesi için iyi örnekler yaratmak istiyoruz. İlgilenenler bu proje için açılan SMS hesabına bağış yapabilirler. Ayrıca en çok ihtiyaç duyulan 0-2 yaş aralığı için mama ve çocuk bezi” dedi.

Sanat desteği

Cezaevi bünyesinde kalan çocukların, hareket alanlarının sınırlılığından ötürü, kaba ve ince motor becerileri olumsuz etkileniyor. Bilimsel veriler de bunu destekliyor. Çocukların sosyo-duygusal gelişiminin desteklemeye, içinde bulundukları koşullara ve bunun ruhsallıklarında yarattığı olası sıkıntılara mesafe alabilmelerini sağlamak ve kendilerini ifade etmelerine yardımcı olmak adına sanatın değişik araçları yoluyla destek olunması planlanıyor.

Bağış ve malzeme desteği bekleniyor

Gebze, Kocaeli, Karataş-Adana, Bozkurt-Denizli, Sivas, Gebze ve Denizli cezaevlerinde çocuklara yönelik anaokulu, oyun parkı vb yapımları devam ediyor. Projeye bağış yapılabileceği gibi malzeme yardımında da bulunmak mümkün. Aşağıdaki listede bulunan ürünlerden oluşan bir paket hazırlayıp vakfın adresine yollanabiliyor. Ancak ürünlerin mutlaka yeni olması koşulu var, ikinci el kesinlikle kabul edilmiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr