Mahkeme, suç tarihinde yaşları 18’den küçük olan iki sanığa “iyi hal” indirimi uyguladı. Onur Önal, 20 Mayıs 2014’te tutuklandı. 30 Ağustos’ta koğuş bahçesinde simit oyunu bahane edilerek dövüldü. Kendinden büyük koğuş arkadaşları, Onur’un kafasını, pencere korkuluklarına, duvarlara vururken kameralar kayıttaydı. Onur, 31 Ağustos’ta, mescitte, kameraların görmediği kör noktada yine darp edildi. Beyin kanaması geçirdi. Komada, 21 gün tek başına yaşam savaşı verdi. Ölümüne birkaç gün kala tahliye edildi. Durumu o sırada cezaevinde olan annesinden gizlendi. Acılı anne, çocuğunun cenazesine dahi katılamadı.

 

İki ayrı dava açıldı

Olaydan 9 ay sonra Onur’la aynı koğuşta kalan tutuklulardan Mehmet Özdemir, Can Boz ve Taner Duran ile 6 gardiyana dava açıldı. Hakkında soruşturma süren müdürün görev yeri değiştirildi. “Görevlerini ihmal”den yargılanan 6 infaz koruma memuru, cuma günü bir kez daha yargıç karşısına çıkacak. Onur’u döven tutukluların davası ise İstanbul Anadolu Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün bitti.

Mahkeme, Can Boz ve Mehmet Özdemir’in, koğuşta hâkimiyet sağlayarak, kendilerini idareye “ispiyon” ettiğini düşünerek dövdükleri Onur Önal’ın beyin kanaması geçirmesine sebep olduklarına karar verdi. İki sanık, “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildi. Ceza, suç tarihinde 18’den küçük olmaları nedeniyle ve “iyi hal” gerekçesiyle indirildi. Boz’a 10 yıl 10 ay, Özdemir’e ise 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Bir mahkeme üyesi karşı oy kullandı. Boz’un eyleminin kasten yaralama kapsamında kaldığını belirtti. Taner Duran ise “kasten yaralama” suçundan, 60 günlük, 1320 TL adli para cezasına çarptırıldı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr