Artvin halkı, Cerattepe’de Cengiz Holding’in maden projesinin önünü açan mahkeme kararına tepkili. Doğa katliamı yaşanmasın diye sonuna kadar mücadele etmeye de kararlılar. Rize İdare Mahkemesi kararı tebliğ ettikten sonra bir yol haritası belirleyecekler. Yeşil Artvin Derneği’nin avukatı Bedrettin Kalın, “Rize İdare Mahkemesi’nden adil bir karar beklemiyorduk. Danıştay’dan beklentimiz var. Bu haksızlığın temyizden döneceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Kalın, karar gelir gelmez Danıştay’a temyiz edeceklerini belirterek, “Önceki başbakan bir söz vermişti. Mahkeme kararı kesinleşene kadar orada faaliyette bulunulmayacak demişti. O söze bağlı kalınmasını umuyoruz. Karar kesinleşene kadar oraya dokunulmaması gerekiyor. Biz de onu takip ediyoruz. Danıştay’dan umudumuz var” dedi.

Davayı takip eden avukatlardan Cömert Uygar Erdem de “Bu kadar açık bir şekilde taraf olan mahkemenin üzerindeki baskıyı kırmak adına reddi hâkim talebinde bulunduk. Adil bir karar vermeyeceği belli olan heyeti uzaklaştırmak istedik” diye konuştu. Erdem, ÇED olumlu kararının yürürlükte olduğuna da dikkat çekerek, “Şirket diğer işlemleri yerine getirmişse, hukuken orada çalışabilir. Ancak henüz ortada kesinleşmiş bir karar yok. Kesin karar beklenmeden çalışma başlamamalı. Çünkü büyük katliamlar ortaya çıkabilir” dedi.

‘Herkes anladı ama...’

Davanın avukatlarından Can Atalay ise şöyle konuştu: “Gerek Cerattepe keşfinde, gerekse duruşmada, avukatlar tane tane, maden olması durumunda neden Artvin’in orada kalamayacağını anlattılar. Keşifte ya da duruşma salonunda hazır olan herkes anladı. Anlamayan bilirkişi ve mahkeme heyeti imiş. Kararın kabul edilebilir tarafı yok. Yürütmenin yargıyı doğrudan tahakküm altına aldığı bu koşullarda, Danıştay nasıl karar verir? Kaygılıyım.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr