Yaşam savunucuları, kömür başta olmak üzere fosil yakıtlar ve buna dayalı enerjiyle çalışan termik santrallara, Aliağa’nın kirli sanayi atıklarından oluşan cüruf dağları önünde “dur” dedi.

Dünya genelinde geçen hafta başlatılan fosil yakıtlara karşı kampanyanın son halkası, Türkiye’de fosil yakıtların “1 No’lu mağduru” Aliağa’nın etki alanında gerçekleştirildi. Türkiye’nin dört bir yanından çevreciler, yaşam savunucuları, “kömürden kurtul, geleceği kurtar” sloganıyla Aliağa ile Foça arasındaki Ilıpınar’da buluştu. Soma katliamının ikinci yıldönümü haftasında gerçekleşmesi nedeniyle daha da anlam kazanan buluşmada Kaz Dağları’ndan, Karadeniz’den, Kuzey Ormanları’ndan, çevre platformlarından katılımcılar, “iklimi değil, sistemi değiştirin” mesajı verdi.

Burada insan yaşıyor

Karşı Bisiklet grubundan ülkenin dört bir yanındaki çevre platformu üyeleri, siyasiler, milletvekilleri, sivil toplum örgütü üyeleri “Burada insan yaşıyor” diyerek termik santralların yarattığı tahribata dikkat çekmeye çalıştı. 26 yıl önce Aliağa’da kurulmak istenen termik santrala karşı insan zinciri oluşturanların çocukları bu kez eylemdeydi. Eski tüfekler ve yöre halkının da desteğiyle “dağ başındaki” kalabalık giderek arttı. Önce Praksis grubunun müziğini dinleyen topluluk, ardından arka plandaki cüruf dağlarına doğru “dur” yazısı oluşturdu.

71 termik daha

Daha sonra o cüruf dağlarına doğru zincirde bir araya geldi. Eylemciler adına yapılan açıklamada, fosil yakıt çağının sona erdiği vurgulanarak, “Artık yeter” denildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Pervasızca sürdürülen sorumsuz sanayileşme rotasının sorumluları fosil yakıt şirketlerini ve enerji politikalarını durduracağız. Yeryüzünü, toptan yıkıma götürecek kritik eşiğe getiren, dünyayı hızla yıkıma sürükleyen anlayışa izin vermeyeceğiz. Ülkemizin dört bir yanında, kömürlü termik santrallar yaşam alanlarımızı zehirliyor. Bu yetmezmiş gibi, Paris Anlaşması’nı imzalamış olmamıza rağmen halen ülkemize 71 yeni kömürlü termik santral kurulmak isteniyor. Tüm Türkiye’yi arkamızda gördüğünüz cüruf dağları, kül barajları ile donatmak istiyorlar. Tüm fosil yakıt projeleri iptal edilene kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr