İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) bilim adamları, üç yıl süren deneylerin son aşamasını başarıyla tamamladıklarını açıkladı.
CERN’deki uluslararası araştırma grubunun sözcüsü Antonio Ereditato ışık hızını aşmayı başardıkların açıkladı. İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’de çalışan bilim adamları üç yıl süren deneylerin son aşamasında atomdan daha küçü nanopartikülleri ışık hızından daha hızlı seyahat ettirmeyi başardıklarını açıkladılar.
Ereditato, Cenevre’den İtalya’nın Gran Sasso kentine nötrinoları (kütlesi olmayan temel parçacıklar) saniyede 300.000 km olan ışık hızından 60 nanosaniye daha hızlı göndermeyi başardıklarını belirtti.


BİLDİĞİNİZ HERŞEY DEĞİŞEBİLİR
CERN’deki bilim adamları 2011 yılında yapılan deneylerde Alplerin kolu olan Apenin Dağları’nın altında bir laboratuvardan 700 kilometre uzaklıkta başka bir laboratuvara nötrinoların saniyenin milyarda birinden hızlı bir şekilde ulaştığını ve ışık hızının aşıldığını iddia etmişlerdi. Ancak daha sonra nötrinoların ışık hızından daha hızlı hareket ettiğini öne süren anormal sonuçların makinede meydana gelen arızadan kaynaklandığı açıklanmıştı.
Açıklamalarda bulunan Ereditato, bu sefer sonuçlardan emin olduklarını dile getirdi. Albert Einstein’a göre hiçbir şey ışıktan daha hızlı hareket edemez. Ancak doğrulandığı takdirde, Albert Einstein’ın Özel Görelilik Kuramı’nın bazı noktalarını tersine çevirebilir, evrenin nasıl işlediğini açıklayan yasalar alt üst olabilir.
Önümüzdeki günlerde bizleri nelerin beklediğini hep beraber göreceğiz.

THY,Batman V Superman:Dawn Of Justice’e Sponsor

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr