Artvin Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde maden çıkarılması için Cengiz İnşaat firması personeli ve iş makinelerinin, asker ve polis eşliğinde zırhlı araçlarla bölgeye gelmesi Artvin halkını sokağa dökmüş, 16 Şubat’ta Atmaca mevkisinde yolu trafiğe kapatan vatandaşlara cop, biber gazı ve plastik mermiyle müdahale edilmişti.

Artvin Gençlik Platformu üyesi yaklaşık 500 kişi, direnişin birinci yılında Atmaca mevkisine çıktı, basın açıklaması ile tepkilerini dile getirdi, horon tepti. Artvin’de eylem yasağı olması nedeniyle çok sayıda çevik kuvvet ekibi de bölgede hazır bekledi. Atmaca mevkisinde toplanan grup, basın açıklaması öncesi kartopu oynayarak zaman geçirdi, kar üzerine ‘hayır’ yazan gruba polis müdahale ederek yazıyı sildi.

Kararımızı verdik: Madene hayır

Daha sonra, 'Yürüyelim ki ayaklarını denk alsınlar, anlasınlar ki burada Artvinliler var' pankart açan grup basın açıklaması yaptı.

Platform sözcüsü Aydan Yerlikaya, "Artvin’in 25 yıllık mücadelesinin dönüm noktası olan 16 Şubat 2016 günü ve sonrasında yaşadıklarımızın üzerinden bir yıl geçti ve şirket saldırılarına devam ediyor. Bir kent 7 den 70'e, her görüşten insanıyla direnirken, 'ezin geçin' emriyle Artvinlilere zulüm edilmiş ve 12 Eylül sonrası en adaletsiz dönem yaşatılmıştır. Gaz yedik, cop yedik. Canımız pahasına sahip çıktık Cerattepe’ye. Etten kemikten ibaret, sahipsiz ve korumasız bir güç ne kadar direnebildiyse, bizler de ancak o kadar direndik. Direndik ve kazandık. Biz kararımızı verdik. Madene hayır!" dedi.

Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan da "Geçtiğimiz yıl halkın güvenliğini sağlaması gereken polis ve jandarma şirket için yoğun gazi, plastik mermi ve yoğun eziyetle yasal olmayan bir şekilde şirketi yukarıya çıkarttı. Bir yıldır Artvin’de tedirginlik var. Hukuksal süreç bitmeden şirket yukarda ön hazırlık çalışmaları yapıyor. Bugünde gençlerimiz burada. Onlara destek için buradayız. Bundan sonra da mücadelemiz artarak devam edecek" diye konuştu.

Basın açıklamasını tamamlayan grup tulum, akordeon ve davul eşliğinde horon oynamaya devam etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr