Yaylalarına sahip çıkmak isterken dün ilk kez biber gazıyla tanışan halka, bugün çok daha fazlası, daha kalabalık polis ekibi tarafından sıkıldı.

Cerattepe'de direniş ikinci gününde... - Fotoğraflar

Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesine giden Atmaca semtinde başlayan müdahale ormanlık alanda devam ediyor. Yurttaşlar polise yaptıkları barikatlar, yaktıkları ateşler, taş ve sopalarla karşılık veriyor.

DERNEK BAŞKANI GÖZALTINDA


Müdahale öncesi, dün yerleştirilen araçları çeken polis ekipleri, az ötedeki iş makinası üzerine çıkarak yolu kapatan yurttaşlara da yoğun biber gazı sıktı. Müdahale sırasında Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan'ın da aralarında olduğu 4 kişi gözaltına alındı.

Bu sıralarda ise CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan, valilik önünde oturma eylemi başlattı. Çok sayıda yurttaşın da destek verdiği eylemde konuşan Bayraktutan, polisin, yok olmamak için mücadele veren Artvin halkına, akılalmaz bir şiddet uyguladığını söyledi. Geri adım atılmazsa eylemi açlık grevine dönüştürebileceğini bildirerek, “Bu doğa katliamına engel olma mücadelesi. Burada MHP'lisi de AKP'lisi de var. İnsanlar bir kentin yok olmasına, bir doğa harikasının katliamına 'dur' emek için mücadele ediyorlar” dedi.

 



Kentte dün olduğu çok sayıda esnaf dükkanına, “Cerattepe'deki müdahele nedeniyle kapalıyız” yazısı astı. Kentte en çok, polisin uyguladığı şiddetin orantısızlığı rahatsızlık yaratıyor. Öyle ki AKP'liler bile, “PKK'li miyiz biz? Bize böyleyse Güneydoğu'da kimbilir neler yapıyorlar” diyor.

ARTVİN VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Artvin Valiliği, Cerattepe mevkisinde vatandaşlarla güvenlik güçleri arasında meydana gelen olaylarla ilgili yazılı açıklama yaptı.


Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "Bugün sabah itibariyle ilgili firma tarafından işletilmesi planlanan Cerattepe Bakır Maden sahasına gitme talebi doğrultusunda hem vatandaşlarımızın ve hem de ilgili şirketin güvenliğini sağlamak üzere, kolluk güçlerimizin refakatinde bir çalışma yürütülmüştür. Vatandaşlarımız şundan emin olmalıdır ki, valiliğimizce hiçbir hukuksuzluğa asla müsaade edilmediği gibi, yapılan işlemlerde de tamamen yasal sınırlar içerisinde hareket edilmektedir. Yine bugün bazı internet siteleri, haber portalları ile bazı sosyal medya hesaplarında yer alan Artvin Milletvekili Sayın Uğur Bayraktutan tarafından açıklandığı ve Sayın İçişleri Bakanımız Efkan Ala'ya izafeten söylemlendirilen, 'Vurun Geçin' gibi bir tabir ya da talimat asla Valiliğimize iletilmemiştir ve yalandır. Vatandaşlarımızın kamu düzenini bozacak herhangi bir hususa meydan vermeyeceklerini bilmekle beraber, sağduyulu bir yaklaşım içinde bulunmaları hassaten önemlidir" ifadelerine yer verdi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN CERATTEPE'YE DESTEK

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Twitter hesabından Cerattepe direnişine destek verdi. Kılıçdaroğlu'nun tweet'i şu şekilde, Devletin doğaya sahip çıkması gerekirken; halk, doğayı devletin elinden koruyor! Cerattepe'yi talan ettirmeyeceğiz! #CerattepeDireniyor

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr