Artvin’in Cerattepe bölgesine geçen hafta jandarma ve polis eşliğinde çıkarılan Cengiz Holding’e ait Eti Bakır A.Ş’nin çalışanları iş makineleri eşliğinde şantiye kurmak için çalışma başlattı. Ancak Artvin Orman Müdürlüğü’nün şirkete ‘yer tahsis izni’ vermediği ortaya çıktı. Bunun üzerine valilik, aralarında Artvin Orman İşletme Müdürü Yusuf Soysal ile şef ve orman mühendislerinin de yer aldığı 4 kişi hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Açıklamamızı istemedi

Yeşil Artvin Derneği de Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’ne “yer tahsis izni” olup olmadığı yönünde dilekçeyle başvuruda bulundu. Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki heyetin önceki gün Ankara’da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşme sırasında, Artvin Orman İşletme Müdürlüğü’nün de maden şirketine yer tahsisi yaptığı ortaya çıktı. Artvin Orman İşletme Müdürlüğü, maden şirketine 77 bin metrekare alanda maden arama ruhsatı için şantiye kurulması ve çalışma yapılması yönünde yer tahsisi işlemini gerçekleştirdi. Artvin Orman Bölge Müdürü Sedat Ecevit, maden şirketine yer tahsisi yapıldığını doğruladı. Ecevit, “Maden şirketine yer tahsisini 17 Şubat tarihinde kâğıt üzerinde yaptık. Dün de (önceki gün) bölgeye çıkan ekiplerimiz arazide esas yer teslimini yaptı. Şu anda maden şirketinin yer tahsis izni var” dedi. Ecevit, “Orman Genel Müdürümüz bize ilk gün kamuoyuna açıklamamızı söyledi ama Vali Bey’in talimatı nedeniyle kâğıt üzerinde yapılan yer tahsisi işlemini kamuoyuna açıklamadık” diye konuştu.

Şirket kirli ilişkiler içinde

Yer tahsis iznini değerlendiren Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Maden şirketi Cerattepe’ye yasadışı çıkmıştı. Orman Bölge Müdürlüğü bize 19 Şubat tarihinde gönderdiği yazıda yer tahsisi yapılmadığını söylemişti. Orman Bölge Müdürü ise bugün, ‘17 Şubat tarihinde yer tahsisi yaptık’ diyor. Şirket veya birileri tarafından bürokratların ne kadar zorlandığı ortadadır. Şirketin ne kadar kirli ilişkiler içerisinde olduğu görülüyor” dedi.

‘3500 ağaç kesilecek’

Öte yandan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cengiz Holding’in kurmayı planladığı altın ve bakır madeni için 50 bin 300 ağacın kesileceği belirtilen Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde “3 bin 500’den 1 tane daha fazla ağaç kesilmeyecek” dedi. Borsa İstanbul-Borsa Konya işbirliği imza ve gong töreninde konuşan Davutoğlu, “Türkiye doğal kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmek zorunda. Şeffaf olursak çözemeyeceğimiz mesele yok. Hukuki süreç tamamlanıncaya kadar yeni bir adım atılmayacak. 3500’ten bir tane dahi fazla ağaç kesilmeyecek. ” ifadelerini kullandı. Davutoğlu önceki gün, Cerattepe maden işletmesinin çalışmalarının hukuki süreç sonuçlanana kadar durdurulacağını açıklamıştı.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr