TAKİPSİZLİK kararıyla ortadan kalkan Selam Tevhid Soruşturması'nda usulsuzlük yapıldığı iddiasına ilişkin Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen, Emre Uslu ve eski emniyet müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 55'i tutuklu 122 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması yarın yapılacak.

968 KİŞİ MAĞDUR ŞİKAYETÇİ

Fethullah Gülen'in 1 numaralı, Emre Uslu'nun ise 2 numaralı şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 61. AK Parti hükümetinde görev alan bakanların tümü, bazı üniversitelerin rektörleri, akademisyenler, kamu görevlileri ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 968 kişi mağdur-şikayetçi olarak yer alıyor.

2 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS

İddianamede, Fethullah Gülen, Emre Uslu ve eski emniyet müdürü Yurt Atayün'ün ayrı ayrı 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 67,5'ar yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.

GÜLEN, USLU VE ATAYÜN'E İDDİANAMEDE YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR İSE ŞÖYLE:

-"Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme",

-"Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme",

-"Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme",

-"Özel hayatın gizliliğini ihlal etme, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetme",

-"Resmi belgede sahtecilik",

-"Suç uydurma",

-"Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama",

-"Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme",

-"Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek".

5 GÜN SÜREYLE DURUŞMALAR YAPILACAK

Diğer 119 şüphelinin ise benzer suçlardan çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor. Duruşmalar 1-5 Şubat 2016 tarihlerinde 5 gün süreyle yapılacak. Sesli ve görüntülü olarak kaydın da yapılacağı duruşmada 10 bin 529 sayfalık iddianameyi TRT spikerleri okuyacak.

DURUŞMADA KARAR VERİLECEK

Başbakanlık ve MİT Müsteşarlığı'nın dosya içerisindeki yazılarına istinaden, duruşmaların kamu güvenliği nedeniyle kapalı yapılıp yapılmayacağı konusunu ise duruşmada karara bağlayacak.

CAN DÜNDAR HAKKINDAKİ İDDİANAMENİN DE BU DAVAYLA BİRLEŞTİRİLMESİ İSTENMİŞTİ

Hatay ve Adana'da durdurulan MİT TIR'larına ilişkin görüntüleri yayınladıkları için tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül hakkında hazırlanan iddianamenin de, 122 sanıklı bu dava ile birleştirilmesi talep edilmişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, bu talebe ilişkin kararını henüz açıklamadı.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nda görevli Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan 473 sayfalık iddianamede Adana ve Hatay'da MİT'e ait TIR'ların durdurulması olayına ve 'Selam Tevhid'de kumpas' iddianamesinin ayrıntılarına yer verildi. İddianamede Dündar ve Erdem için, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen yada tamamen engellemeye teşebbüs etmek" ve "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme" suçlarından ayrı ayrı bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr