AKP Sözcüsü Ömer Çelik, büyük bölümünü YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Fırat’ın batısına geçtiğinin tespit edildiğini söyledi. Çelik, Türkiye’nin, Barzani’nin “Bağımsız Kürdistan” açıklamasına olumlu bakmadığını dile getirdi.

Çelik, Türkiye’nin “terör örgütü” olarak nitelediği YPG’nin içerisinde yer aldığı SDG’nin Fırat’ın doğusuna ilerleyerek Tişrin Barajı bölgesini ele geçirdiği yönündeki iddilara yanıt verdi. YPG’nin ilerleyişini kabul eden Çelik, “Fırat’ın batısını yakinen takip ediyoruz” dedi.

Çelik, “PYD ile ilgili bazı iddialar var, bunları da takip etmekteyiz. İnşallah bütün bu sorunlar giderilir. Suriye Demokratik Güçleri’ne bağlı bazı birliklerin Fırat’ın batısına geçtiğini tespit ettik” diye konuştu.

Türkiye’nin Cenevre görüşmelerinde PYD’nin muhalefet saflarında yer almasına karşı çıktığını anımsatan Çelik, şöyle konuştu: “Eğer PYD masaya oturacaksa muhaliflerin safında oturmaz, Esad rejiminin yanında oturur çünkü Esad rejimi ile hareket eden bir yapıdır. Sırf başka bir terör örgütü ile mücadele ediyor diye, DAEŞ’le mücadele ediyor diye PYD’nin terörist etiketi üzerinden çıkmaz. Rejim PYD’yi orada lejyoner bir birlik gibi kullandı. PYD’nin rejimle işbirliği açıktır. PYD’ye giden silahlar PKK tarafından kullanılmaktadır. İnşallah sorunlar giderilir ve Cenevre 3 süreci başarıya ulaşır ve Suriye’ye barış gelir.”

Çelik, “Barzani bağımsızlık referandumundan bahsediyor, ne düşünüyorsunuz” şeklindeki soru üzerine Türkiye’nin böyle bir bağımsız devlete olumlu bakmadığı yanıtını verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr