İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, bu yıl 20. kez Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenecek 24. İstanbul Caz Festivali, 4-20 Temmuz tarihleri arasında, cazın duayen isimlerinden yeni keşiflere 200’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’un 20 farklı mekânında ağırlayacak. Bu yıl, basın buluşmasında dağıtılan küçük rozetlerden de anlaşıldığı üzere, cazseverler, caz âşıkları, caz de- lileri için bir bayram havasında geçecek festival. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin ve Direktör Yardımcısı Harun İzer’in konuşmacı olarak katıldığı gecenin en hoş sürprizi ise 13 yaşındaki genç caz piyanisti Hakan Başar’ın üçlüsüyle konuklara verdiği mini konserdi.

Hayatını caza adayanlar

Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülleri hayatını caz müziğine adamış iki isme; TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nın şefi Kamil Özler ile Türk pop ve caz müziğinin duayen isimlerinden Fatih Erkoç’a takdim edilecek. Kamil Özler’in şefliğini üstlendiği TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası ile birlikte cazın iki dev ismi, Joshua Redman ve Christian McBride ile aynı sahneyi paylaşacağı gece (4 Temmuz) festivalin unutulmazları arasına girmeye aday bizce. Ayrıca bu yıl piyanoyla tanışmasının 50. yılı şerefine ünlü caz piyanisti ve besteci Kerem Görsev de özel bir konserle (14 Temmuz) festivalde yer alacak isimlerden biri.

Hayatını caza adayanları sıralarken Tuna Ötenel’i atlamak olmaz. Yaklaşık 10 yıldır sahnelerden uzak olan Ötenel çok özel bir konserle sevenleriyle hasret giderecek. Emin Fındıkoğlu’nun müzik direktörlüğüyle düzenlenecek bu özel gecede Ötenel’e sahnede dostları Sibel Köse, Hakan Behlil, Neşet Ruacan, İmer Demirer, Murat Verdi, Can Kozlu, Hasan Kocamaz eşlik edecek. Üstelik bu efsane kadroyu temmuza kadar beklemeye gerek yok, 26 Nisan gecesi İKSV Salon’da gerçekleşecek konser için şimdiden biletinizi ayırtın deriz. Ülkemize defalarca gelmiş, unutulmaz konserler vermiş ve deyim yerindeyse izleyenin gönlünde taht kurmuş Paco de Lucia ebediyete intikal ettiği 2014’ten bu yana çok özleniyor elbette ve festival de özel bir konserle onu anmayı ihmal etmiyor.

Efsane müzisyen anısına tasarlanan “Beyond The Memory” başlıklı projede sanatçının kariyerinin çeşitli evrelerinde birlikte çalıştığı Antonio Serrano, Carlos Benavent, Jose Mari, Nino Josele, Piraña gibi yıldız müzisyenlere dansları ve vokalleriyle Farru ve David de Jacoba eşlik edecek. Geceye bir Paco de Lucia bestesi olan Pelenque’yi Sezen Aksu’nun sözleriyle Tuana adıyla yeniden yorumlayan Levent Yüksel’in yanı sıra Hüsnü Şenlendirici, İsmail Tunçbilek ve Aytaç Doğan’dan oluşan Taksim Trio ve Cenk Erdoğan da sahne alacak. Ella Fitzgerald, Nina Simone, Billie Holiday gibi efsane divaların yolundan giden ve günümüzün en etkileyi- ciyi caz vokallari arasında gösteri- len, Blue Note’un son keşiflerinden Kandace Springs’in vereceği konser (10 Temmuz) festivalin büyüleyici gecelerinden biri olacak. Buena Vista Social Club ile dünyayı turlayan, Küba müziğindeki köklere dönüşün destansı bir belgesi niteliğindeki son albümü ABUC ile dünya çapında başarı edinen Kübalı caz piyanisti Roberto Fonseca da atlanmaması gereken isimlerden biri bu yıl. Daha önce de İstanbul’da konserler veren ve cazseverlere muhteşem geceler yaşatan Dee Dee Bridgewater bu yıl bir kez daha sahne alacak festivalde (18 Temmuz). Motown Records efsanesinin en önemli sanatçılarından Dee Dee Bridgewater, doğduğu şehir Memphis’in müzikal mirasına saygı duruşu niteliğindeki özel projesi ile BB King, Al Green gibi blues ve soul ustalarının şarkılarını yeniden yorumlayacak.

Festivalde bir yenilik

Şarkılar konuşacak

24. İstanbul Caz Festivali’nin tanıtım kampanyası şarkıların birleştirici gücünden yola çıkıyor. Festival afişleri, bugüne dek İstanbul Caz Festivali’ne konuk olmuş Özdemir Erdoğan, Nile Rodgers, Mercedes Sosa, Jane Birkin, Aynur Doğan, Eleftheria Arvanitaki, Mahsa Vahdat gibi sanatçıların farklı dillerden şarkılarının, umut dolu ve kucaklayıcı sözlerine yer verirken festivalin yirmi dört yıllık tarihinden farklı anlara da atıfta bulunacak. #sarkilarkonusur

Garanti’den 100 öğrenciye sürpriz!

20 yıldır İstanbul Caz Festivali’nin ana sponsorluğunu üstlenen Garanti Bankası adına söz alan Genel Müdür Fuat Erbil gecenin önemli sürprizlerinden birini yaptı ve İKSV’nin, 45’inci yılında 1000 üniversite öğrencisine hediye ettiği ‘Kültür Sanat Kart’ fikrinden ilham alarak, Garanti Caz Yeşili markasının 20. yılında 100 üniversiteli öğrenci çifte, festival kapsamında tercih edecekleri bir konsere katılım hakkı hediye edeceklerini duyurdu. Yarışma kapsamında sosyal medya üzerinden sorulan soruyu doğru bilenler arasında yapılan çekilişle talihli isimler belirlenecek. Talihli öğrenciler arasında İstanbul dışından katılanların konaklama ve ulaşım ücretleri de Garanti Bankası tarafından karşılanacak

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr