Cumhuriyet Meydanı'nda, 15 Temmuz akşamından bu yana binlerce kişinin sürdürdüğü 'Demokrasi nöbetine', Bakan Çavuşoğlu, Vali Münir Karaloğlu, AKP Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Rus Kültür ve Sanat Derneği Derneği Vakfı üyeleri ve şehit Muhammet Oğuz Kılınç'ın ailesi katıldı. İl Emniyet Müdürlüğüne ait polis helikopteri meydanın üzerinden alçak uçuş gerçekleştirerek, katılımcıları selamladı. Şehit polis Muhammet Oğuz Kılınç'ın annesi yaptığı konuşma ile herkesi duygulandırırken idamın getirilmesini istedi.


DEMOKRASİ NÖBETİNE RUSLAR DA KATILDI

Türk ve Rus bayraklarıyla meydandaki demokrasi nöbetine katılan Ruslara teşekkür eden Bakan Çavuşoğlu, Ruslar'ın darbe girişiminden itibaren ellerinde bayraklarıyla halka destek verdiğini söyledi.

Rusya ile Türkiye arasındaki uçak düşürme olayından sonra ortaya çıkan kriz zamanında da Rus vatandaşlarını ziyaret ederek, her şeyin güzel olacağını, yoluna gireceğini söylediğini anlatan Çavuşoğlu, şöyle dedi:



"İSTEDİĞİM ÜLKEYLE İLİŞKİLERİMİ DÜZELTİRİM"

"Daha önce uçak düşürme hadisesinden önce 'Rusya ile ilişkilerinizi neden bozdunuz, düzeltmenizde fayda var' diyorlardı. Şimdi ise aynı kişiler, 'Türkiye, Rusya ile ilişkilerini düzeltti, Türkiye Batı'ya sırtını mı çeviriyor, acaba yön mü değiştiriyor?' Kardeşim sana hesap mı vereceğim? İstediğim ülkeyle ilişkilerimi düzeltirim. Hangi ülkeyle hangi uluslararası örgütle ilişkilerimi nasıl, hangi düzeyde geliştireceğimi sana mı soracağım? Sen benim patronum musun? Türkiye, özgür bağımsız bir ülkedir, her politikasında olduğu gibi dış politikasını da hür iradesiyle belirler. Adam olursan seninle de iyi ilişkiler kurarız ama hainleri desteklersen, Türkiye'deki darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyarsan, bu milletin büyüklüğünden ve dirayetinden rahatsız olursan, o zaman seninle ilişkilerimiz de farklı olur. Bu kadar açık, net konuşuyoruz."

"AHKAM KESMEYİN"

Darbe girişiminin hesabını en ağır şekilde soracaklarını anlatan Çavuşoğlu, AB, Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler veya diğer örgütlere "Bir sorunuz varsa sorun, bilgi almak istiyorsanız buyurun, gelip ziyaret etmek istiyorsanız buyurun ama uzaktan ahkam kesmeyin, uzaktan bize ders vermeye çalışmayın, bizi engellemeye çalışmayın. Siz ne derseniz deyin bunların hesabını soracağız" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nin de FETÖ'yü terör örgütü olarak ilan ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Oradaki faaliyetlerin tamamını kapatıyor. Sadece Türkiye'de değil, dünyanın neresinde olursa olsun bu hainlerin peşini bırakmayacağız, oralardaki ihanet yuvalarını da kapatacağız, kapattıracağız. Afrika'da birçok ülke bunların faaliyetlerini tek tek durduruyor, sınır dışı ediyor. Her gün değişik bir ülkeden haberler geliyor, 'ihaneti gördük, bu teröristleri kendi ülkemizde barındırmayız, çünkü bunlar bizim dost kardeş ülke Türkiye'ye ihanet ettiler, biz bunları ülkemizden atıyoruz' diyorlar." 

KIRGIZİSTAN'I UYARDI

Kırgızistan'ı uyaran Çavuşoğlu, kardeşlerinin canlarına kasteden darbecileri barındırırlarsa bakış açılarının ister istemez eskisi olmayacağını vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Mesela Kırgızistan, geçende bir açıklama gelmiş, 'Biz özgür bağımsız bir ülkeyiz' doğru, biz de sizin kardeşiniziz. Kardeşinizin milletine kasteden bu hainleri orada barındırırsanız, ister istemez bizim de bakışımız eskisi gibi olmaz. Bu tehdit değil, içimizden gelen bir duygu. Uyarıyoruz sizi, üstelik bu hainler size de darbe yapabilir ve yapacaktır da eğer bunun tedbirini almazlarsa. Çünkü çok güçlüler, devletin içine sızmışlar aynı bizde olduğu gibi."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr