Çavuşoğlu, "Başika Kampı Irak'ın bilgisi dahilinde kuruldu. Irak'ın açıklaması iyi niyetli değil.Irak'la ilişkilerimize önem veriyoruz. Başika'da 750'den fazla DAEŞ militanı öldürdük "dedi.

Başika açıklaması

"Irak Meclisi'nin TBMM'de yenilenen teskerenin tekrar kabul edilmesinden sonra yaptıkları açıklamayı  iyi niyetli bulmuyoruz. Irak'ın terörle mücadelesine destek veriyoruz. Irak içindeki iç siyasetteki sorunlar nedeniyle böyle oldu.

Bizim tavrımız nettir. Biz Güçlü istikrarlı bir Irak istiyoruz. Irak'ın toprak bütünlüğüne bağımsızlığına önem veriyoruz. Buradaki diğer kamplarımızın tek amacı yerel güçleri eğiterek DAEŞ'e karşı kayb edlien toprakların geri alınmaıdır. DAEŞ'e karşı Suriye'de nasıl destek veriyorsak orada da vberme istediğmizi söylüyoruz.

Irak'a nasıl baktığımızı ne düşündüğümüzü Bağdat yönetimine ulaştırdık. Venezuela'da görüştüğüm Irak Dışişleri Bakanı ile bir kere daha paylaştım. Bunları aşacağımızı düşünüyoruz. İyi niyetli olumlu çabalarımızı devam ettireceğiz.

Suriye'de ateşkes

Suriye'deki ateşkesle ilgili çok toplantı yaptık. Kerry ile ayaküstü görüşmemizde bunu değerlendirdik. Her seferinde kararlar aldık ancak hiçbirinde uygulamayı göremedik. Eşbaşkanlık yapan ülkeler var. Her seferinde ateşkesin rejim ve onu destekleyen güçler tarafından ihlal edildiği açıkça ortada. İnsani yardımlar konusunda BM de biz de başarısız olduk. Engellemelerden dolayı. Bu önümüzde çıkan son fırsat olabilir. Biz çözümü tercih ediyoruz. Bu çabalarımızı sıklaştırdık. Ancak artık kozmetik toplantılar ve görüşmeler istemiyoruz."

 

Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye açıklaması

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr