"İncirlik üssünün Rusya'ya açılması konusunda Türkiye ile resmi görüşme henüz yapılmadı. Askeri makamlar arasında bu hususta resmi temas kurulup kurulmadığını bilmiyorum. Yanılmıyorsam, yok" diyen Peskov, üsle ilgili açıklamayı basından duyduklarını kaydetti.

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamasının şüphesiz önemli olduğunu da belirten Peskov, "İlgili organlarımız, bunu siyasi ve askeri açıdan analiz edecek" diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU: İNCİRLİK KONUSUNDA ÖYLE BİR ŞEY DEMEDİK

Ancak Türkiye Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Bakanlar Kurulu üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında 'Ekonomik Müjdeler Paketi'ni açıkladı. Başbakan Yıldırım, bir gazetecinin "İncirlik Üssü'nün Rusya'ya açılması" sorusu üzerine sözü Çavuşoğlu'na verdi. Çavuşoğlu da şöyle konuştu: "Benim böyle bir ifadem olmadı. DAEŞ'le mücadelede her türlü çalışmayı yaparız. Örnek olarak İncirlik'i verdik. Putin'e karşı DAEŞ'e karşı birlikte mücadele edelim sözünü hatırlattık. Rusya'yla işbirliği yapabiliriz, dedik. İncirlik konusunda böyle bir şey demedik."

ÇAVUŞOĞLU: İNCİRLİK'İ RUSYA'YA AÇABİLİRİZ

Çavuşoğlu dün TRT Haber'e verdiği demeçte şu ifadeleri kullanmıştı: "DEAŞ terör örgütüne karşı biz herkesle işbirliği yaparız. Başında beri biz mücadelemizi yapıyoruz ve DEAŞ'a karşı aktif mücadeleye katılmak isteyenlere de biliyorsunuz İncirlik Hava Üssü'müzü açtık. Rusya ile de aynı işbirliğini niye yapmayalım? Çünkü bu terör örgütü hepimizin düşmanıdır ve bununla da mücadele etmemiz gerekiyor. O nedenle bu mekanizmaların tekrar hayata geçirilmesi bölge için de terörle mücadelemiz için de herhangi bir olumsuz vakanın yaşanamaması bakımından da son derece önemlidir. Bu konuda da Sergey Lavrov'un da söylediği gibi mutabık kaldık."

'ATATÜRK HAVALİMANI'NDAKİ SALDIRI TERÖRE BİRLİKTE KARŞI KOYMANIN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ'

Diğer taraftan Peskov, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda geçen hafta yaşanan saldırının teröristlerle ilgili bilgi değişimi yapmanın ve terör tehditlerine birlikte karşı koymanın Rusya ve Türkiye için hayati önem taşıdığını gösterdiğini vurguladı.

'BİLGİ KANALLARINI YENİDEN FLİYETE GEÇİRMELİYİZ'

"Terör suçuna karıştığından şüphe edilen kişiler daha önce gerek Avrupa ülkelerine gerekse de Türkiye'ye giriş yaptı. Rusya, ilgili kurumlar aracılığıyla bu kişiler hakkında bilgi verdi ve veriyor" diyen Peskov, şöyle devam etti: "Ancak son zamanlarda Türkiye ile bilgi değişimi kanalları çalışmadı. Şimdi bunları yeniden faaliyete geçirmeliyiz. Bilgi kanallarını açık tutmanın ne kadar önemli olduğu bir kez daha kanıtlandı."

Bakan açıkladı: Erdoğan'la Putin ne zaman görüşecek?

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr