Münbiç'in IŞİD'ten alınması sonrası Türkiye'nin beklentisinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, bu konuda bizzat ABD Lideri Barack Obama’nın operasyon bittikten sonra oradaki demokratik güçlerin içinde bulunan PYD’lilerin tekrar Fırat’ın doğusuna geçeceğine yönelik sözü olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Şimdi ABD'nin bu sözünü tutması gerekiyor. Beklentimiz de budur. Bu konudaki temaslarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

Gülen'in iadesi

Fetullah Gülen'in iade süreciyle ilgili sürecin devam ettiğini, Adalet Bakanlığının hazırladığı belgelerin ve tutuklama taleplerinin ABD Dışişleri Bakanlığı üzerinden ABD Adalet Bakanlığına iletildiğini belirten Çavuşoğlu, "Şimdi darbe girişimiyle ilgili edinilen bilgiler, belgeler, deliller toplanıyor ve bu süreçte siyasi görüşmelerimizi devam ettiriyoruz" diye konuştu.

ABD'den Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir heyetin, 23-24 Ağustos'ta Türkiye'ye geleceğini hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Dün de açıklandı, 24 Ağustos'ta Biden geliyor. Daha önce Kerry de gelmek istediğini söylemişti. Kerry yerine Biden gelecek, Amerikalılar böyle bir karar verdi. Daha sonra Adalet Bakanımızla birlikte biz de bu dosya oluştuktan sonra Washington'a giderek hem bu dosyayı ileteceğiz hem de Gülen'in neden iade edilmesi gerektiğini ABD'li muhataplarımıza anlatacağız."

İsrail ile yapılan anlaşma

Çavuşoğlu, görüşmede İsrail ile anlaşmanın da gündeme geldiğini ve bu konuda Kılıçdaroğlu’nun sorularını cevapladıklarını dile getirdi. Anlaşmanın gündeme ne zaman geleceğine Meclis Danışma Kurulunun karar vereceğini belirten Çavuşoğlu, “Biz Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail ile imzaladığımız anlaşmayı Başbakanlığa gönderdik. Tam bu sırada darbe girişimi oldu. Başkanımız bu anlaşmayı henüz Meclise göndermedi. Bundan sonra Meclis karar verecek. Biz bu konu gündeme geldiği zaman Dışişleri Bakanlığı olarak Meclise giderek bilgi vereceğiz. Ama karar Meclisindir.” diye konuştu.

Suriye'deki kriz

Türkiye’nin en başından beri Suriye’de tüm etnik ve dini grupların kapsanması gerektiğini, laik bir yapının olması gerektiğini ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, uçak düşürme hadisesinden önce de Rusya ile bu konuda mutabık kaldıklarını hatırlattı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına rağmen bu ülkede ateşkesin tam olarak sağlanamadığını, Halep’te bir koridor açılsa da şehrin hala kuşatma altında olduğunu anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Rejim saldırılarını sürdürüyor. İnsani yardım şu anda gündemde. En önemli soru siyasi dönüşüm nasıl sağlanacak. Geçiş hükümetinin de kapsayıcı olması gerektiğinin altını çiziyoruz. Cenevre’de müzakerelerin tekrar başlaması gerektiğini söylüyoruz. Esed’ın kalması ya da gitmesi konusunda farklı fikirler var. Esasen Türkiye Esed’in gitmesi gerektiğini düşünüyor. 600 bin civarında insanın ölümüne sebep olan bir rejimin Suriye’yi yönetemeyeceğini, Suriye’nin değişik kesimlerinin ve muhalefetin Esed etrafından birleşmeyeceğini söylüyoruz.”

"Yanlış bilgi üzerinden yapılmış bir açıklama"

İsveç Dışişleri Bakanı’nın resmi Twitter hesabından yaptığı, "Türkiye'de 15 yaş altı çocuklarla cinsel ilişkiyi serbest kılan karar iptal edilmeli. Çocukların, şiddete ve cinsel istismara karşı daha az değil, daha çok korunmaya ihtiyacı var." şeklindeki açıklamasını da değerlendiren Çavuşoğlu, “Her şeyden önce bir Dışişleri Bakanı'na yakışmayan, yalan ve yanlış bilgi üzerinden yapılmış bir açıklama. Çocuk istismarını engellemek ve buna karşı mücadele için hükümetimiz son derece kararlıdır.” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, şu an yürürlükte bulunan yasada herhangi bir boşluk bulunmadığına dikkati çekerek, “Çocuk istismarına yönelik bu kadar hassas davranan bir hükümet, 15 yaş altı çocuklara cinsel istismara izin veriyor gibi bir yaklaşım iyi niyet ile bağdaştırılamaz. Bir Dışişleri Bakanı'nın yanlış haber üzerinden böyle bir tweet atması skandaldır.” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu ile 1 saat 10 dakika süren görüşme

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AKP Grup Başkanvekili Mutafa Elitaş ile birlikte CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile görüşmek üzere saat 13.00’te genel merkeze gitti. Çavuşoğlu ve Elitaş’ı, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Özel Kalem Müdürü Tuncay Ceylan karşıladı. 

Kılıçdaroğlu'nun makamında 13.05'te başlayan görüşmeye CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da katıldı.

İKİNCİ GÖRÜŞME MHP İLE

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile Meclis'te görüştü.

Mevlüt Çavuşoğlu , Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşmada iki protokol olduğu iddiasına yönelik, "Bu konuda biz bakanlık olarak başbakanlığa gönderdik. Başbakanlığın Meclise ne zaman gönderir, ne zaman gündeme alınır o Meclis'in işidir. Yasama faaliyetlerine bizim müdahale etmemiz doğru olmaz. İsrail ile yaptığımız tek anlaşma var. Meclis'e gönderilmesi için tek anlaşma var uluslararası, hükümetler arası anlaşmaların yürürlüğe girmesi için meclis tarafından onaylanması gerekiyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile birlikte TBMM'de MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapan Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmede dış politikadaki gelişmeler hakkında bilgi verdiklerini, fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. Mevlüt Çavuşoğlu , Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşmada iki protokol olduğu iddiasına yönelik şunları söyledi:

"Bu konuda biz bakanlık olarak başbakanlığa gönderdik. Başbakanlığın Meclise ne zaman gönderir, ne zaman gündeme alınır o Meclis'in işidir. Yasama faaliyetlerine bizim müdahale etmemiz doğru olmaz. İsrail ile yaptığımız tek anlaşma var. Meclis'e gönderilmesi için tek anlaşma var uluslararası, hükumetlerarası anlaşmaların yürürlüğe girmesi için meclis tarafından onaylanması gerekiyor." AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise Hakkari ve Şırnak'ın il olmaktan çıkarılmasına ilişkin kanun tasarısının yarın Genel Kurul'da görüşülmeye başlanacağını bildirdi.

"MHP OLARAK DIŞ POLİTİKAYA MİLLİ POLİTİKA OLARAK BAKARIZ"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yapılan görüşmenin faydalı olmasını temenni ettiklerini belirterek, toplantıda gündeme gelen İsrail anlaşmasına ilişkin, "İçerik konusunda bu hükumet tasarısı olarak TBMM'ye gelecek. MHP olarak dış politikaya milli politika olarak bakarız. Türkiye'nin çıkarları merkezinde ele alırız. Türkiye'nin geleneksel dış politikası çerçevesinde bu ülkelerle iyi dostluğunun devam etmesini arzu ederiz" diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr