Cari açık, petrol fiyatlarındaki düşük seyrin olumlu etkisinin devam etmesiyle mayısta beklentilerin hafif altında 2.86 milyar dolar olurken, kaynağı belirsiz para girişini gösteren net hata noksan kalemi açığın kapatılmasında etkili oldu. Merkez Bankası’nın ödemeler dengesi verilerine göre mayısta 1.85 milyar dolar kaynağı belirsiz para girişi yaşandı. Bu rakam beş aylık dönemde 2 milyar 622 milyon dolar oldu. Net hata ve noksan kalemi nisanda 1.35 milyar dolar azalırken, şubatta 2 milyar 770 milyon dolara kadar çıkmıştı.

Verilerin derlenmesinde ortaya çıkan hatalar ve eksikliklerin ödemeler dengesi tablosunda gösterildiği kaleme net hata ve noksan adı veriliyor. Bu kalemin artıda olması kaynağı belli olmayan para girişini ortaya koyuyor.

Zayıflıklar sürüyor

Verilere göre cari açık ocakmayıs döneminde ise 13.68 milyar dolar olarak gerçekleşti. Cari açıktaki düşüşte dış ticaret açığındaki daralma etkili olurken, dış ticaret açığındaki daralmanın ana nedeni ise Türkiye’nin enerji maliyetindeki azalma oldu.

Güvenlik endişesiyle bu yıl kayıp olacak

Ekonomistler, uçak krizi ardından Rusya ile yaşanan gerginlik ve içerideki güvenlik endişelerinin mayısta sezonun başlamasının ardından turizm gelirleri kanalıyla cari dengeyi olumsuz etkilemesini bekliyor. Turizm sektöründe yaşanan kan kaybının ardından Rusya ile son dönemde ilişkileri tekrar canlandırmak adına hükümet kanadından çeşitli adımlar atılırken analistler ilişkilerin düzelmesi halinde Rusya tarafından kısmi bir toparlanma görülebileceğini ancak Rusya’da ekonominin iyi olmamasının yanı sıra güvenlik endişelerinin de etkisiyle bu yılın kayıp yıl olacağını belirtiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr