İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan iddianamede, Christoper Vames Keneth Stephenson'un 15 Mart 2016 tarihinde İstanbul Adalet Sarayı'na geldiği, ana giriş kapısından girdiği sırada yapılan kontrollerde çantasında 10 adet broşür ele geçirildiği belirtildi.

"BROŞÜRLER TERÖR ÖRGÜTÜNE DESTEK AMACIYLA HAZIRLANDI"
İddianamede, Stephenson'un üzerinde bulunan broşürlerin üzerindeki resimlerde yüzleri maskeli şahısların sokak ortasında ateş yaktıkları, sokakta taşlardan bariyer kurdukları ve miting alanı görüntüsünde ise PKK'yi simgeleyen kırmızı, sarı, yeşil flama görüntülerinin bulunduğu anlatıldı. Broşürlerin bu haliyle terör örgütüne destek amacıyla örgüt üyeleri tarafından hazırlandığı ifade edilerek, "Broşürlerde, sokakta ateş yakma, barikat kurma gibi eylemleri resmederek yapılan hukuksuz eylemleri meşrulaştırarak terör örgütüne destek vermek amaçlı olduğu değerlendirilmiştir" denildi.

"BROŞÜRDE ÖZERKLİK VURGUSU"
Broşür üzerindeki "öz yönetimlerle özgür newrozlara" yazısına da dikkat çekilen iddianamede, "Bu ibarenin PKK tarafından son zamanlarda sıkça dile getirildiği ve sözde öz yönetim talebini meşrulaştırmak amacıyla bu ibareyi kullandıkları, söz konusu broşürün de bu amaçla hazırlandığı anlaşılmaktadır" ifadesi kullanıldı.

BROŞÜRÜ TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI YAPMAK İÇİN BULUNDURDU
PKK/KCK yöneticilerinin özerklik ile ilgili açıklamalarına da yer verilen iddianamede, "Şüphelinin üzerinde ele geçmiş öz yönetim kavramını birlikte barındıran broşürün terör örgütünün propagandasını yaptığı, davetiye süsü verilmesinin amaçlanan hedefi meşru kılmadığı, dolayısıyla şüphelinin bu nitelikteki broşürü terör örgütünün propagandasını yapmak için bulundurduğu anlaşılmıştır" denildi.

BROŞÜRLERİN DAVETİYE OLDUĞUNU SÖYLEDİ
İddianamede Stephenson'un da savcılık ifadesinde, adliyeye kendisinin de imza attığı 'bu suça ortak olmayacağız' başlıklı bildiriye imza atan ve gözaltına alınan akademisyenlere destek vermek amacıyla geldiğini, broşürlerin davetiye olduğu ve hiçbir terör örgütüyle ilişkisinin olmadığını söylediği kaydedildi.

5 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ
Şüpheli Christoper Vames Keneth Stephenson'ın, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilerek İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ
İngiliz akademisyen Christopher Stephenson, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" üyeleri hakkındaki soruşturmada gözaltına alınan 3 akademisyene destek için geldiği Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda çantasından bulunan nevruz bildirileri nedeniyle 15 Mart'ta gözaltına alınmıştı. Terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla ifadesi alınan Stephehson sınır dışı talebiyle Kumkapı'daki İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezin'e götürülmüştü. İstanbul Valiliği'nin hakkında vereceği kararı beklemeyen İngiliz akademisyen ailesiyle birlikte Londra'ya gitmişti. Daha sonra Valilik tarafından, Stephenson'un Türkiye'ye giriş yasağının bulunmadığı açıklanmıştı. Stephenson da 22 Mart'ta İstanbul'a dönüş yapmıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr